To se naročito odnosi na Kanton Sarajevo, gdje su u posljednja 24 sata registrovana četiri umrla uz 188 novozaraženih.U izolatoriju Podhrastovi danas je primljeno i dijete od 14 godina. Prof.dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajeva je u razgovoru za Faktor uputila apel bh. građanima.

Striktno poštivati sve propisane mjere

- Trenutna situacija je izuzetno ozbiljna. Očigledno je da se krećemo prema lošem scenariju. Mjere zaštite koje bi građani morali poštivati bi, zaista, morale biti striktno poštivane. Maske nositi propisno, na nosu i ustima,prati ruke vrlo često i temeljito tekućom vodom i sapunom, poštivati fizičku distancu od 2 metra.

Molim građane da ne improviziraju i ne nose one prozirne maske koje su fiksirane na bradi jer one ne štite. Dapače, one sakupe sve ono što oni ne bi trebalo da udahnu. Radi se o virusu koji se kapljično prenosi vazduhom i moraju imati prekriven nos i usta. Dakle, bolje je nositi prozirni vizir, štit preko cijelog lica od one male prozirne maskice sa brade. Maske se ne nose radi forme. Znači, nema smisla držati masku na podbratku, ili samo na ustima a sa otkrivenim nosom ili još najbesmislenije, nositi masku u ruci. Pravilno postavljena maska je odlična zaštita - naglasila je prof.dr. Izetbegović.

Također, moraju se poštivati i sve druge propisane mjere.  

VEZANI TEKST - Situacija se pogoršava: 75 bolesnika smješteno u izolatorij na Podhrastovima

- Izbjegavati okupljanja u zatvorenim prostorima. I na otvorenom nositi maske ako ima više osoba u okruženju - poručila je Izetbegović.

Generalna direktorica KCUS-a je kazala da je za zdravstveni sistem posebno problem ako je i veliki broj medicinskih radnika zaražen. 

- Imamo 46 uposlenika KCUS-a pozitivno i van "stroja". To je već vrlo ozbiljan problem - naglasila je.

KCUS je, kako je potvrdila Izetbegović, prekjučer imao kvar na jednom PCR dijagnostičkom aparatu.

- Uspjela sam odmah nabaviti novi da bi mogli nastaviti raditi istim tempom. Osim toga, uposlenici KCUS-a daju sve od sebe da se posao završi u roku, da nema nikakvih zastoja, ali ljudi su već jako umorni, iscrpljeni - kaže Izetbegović.

Osposobiti izolatorij za Kanton Sarajevo

Ponovo je apelovala da se što prije osposobi izolatorij za Kanton Sarajevo gdje je situacija s koronavirusom izuzetno teška.

- KCUS je jedina zdravstvena ustanova koj se bavi pacijentima oboljelim od korone. I ovog puta molim nadležne da se angažuju i hitno otvore izolatorij u Općoj bolnici za lakše slučajeve, i izolatorij Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo - apelira generalna direktorica KCUS-a.