open-navfaktor-logo
search
Angažovan u Kini
Projekat novog predsjednika: Laporta želi i Cruyffa
Jordi Cruyff po svemu sudeći pojačat će sportski segment Barcelone i on je prema pisanju katalonskog Sporta dio projekta novog predsjednika Joana Laporte.
10.03.2021. u 12:15
get url
text

Nizozemac je obavio razgovor s Laportom, a trenutno bi problem moglo predstavljati što je ugovorom vezan s kinesim Shenzhenom, gdje obavlja posao trenera.

Želja novog predsjednika Barce je da Mateu Alemany i Jordi Cruyff budu stubovi sportskog menadžmenta kluba, a gdje bi kamen temeljac trebala biti škola fudbala - La Masija.

Jordi Cruyff je sin legendarnog Johana Cruyffa, prema mnogima jednog od utemeljitelja moderne Barcelone.

Jordi je igrao za Barcelonu od 1994. do 1996., upravo dok je njegov otac igrao bio na klupi kluba. Od 1996. do 2000. godine nastupao je za Manchester United, gdje nije imao sreće s povredama.

U sportskom segmentu okušao se u kiparskoj AEK Larnaci, gdje je bio sportski direktor. Za trenera je imenovao Tona Caanena, a u njihovoj prvoj sezoni na Kipru zauzeli su četvrto mjesto i plasirali se u kvalifikacije za Evropsku lig. Već naredne sezone AEK Larnaca izborio je grupnu fazu Evropske lige i tako postao prvi tim koji je izborio grupu drugog po jačini takmičenja u kiparskom fudbalu.

Od 2012. godine preuzeo je sportski segment Maccabi Tel Aviva, nakon što je izraelski klub platio obeštećenje Kipranima. Njegovim dolaskom klub je stigao do prve titule prvaka Izraela nakon deset godina. Nakon toga nastavljena je dominacija u izraelskom fudbalu, a u sezoni 2015/16. ekipa je nakon 11 godina osigurala takmičenje u grupnoj fazi Lige prvaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.