Štampana je u seriji "Znamente ličnosti Bošnjačke zajednice kulture Preporod" i promovirana danas u sjedištu Preporoda u Sarajevu kao prigodno izdanje povodom 75. godišnjice od Maglajlićevog rođenja.

U okviru navedene edicije, također je promovirano izdanje markica s likovima znamenitih pjesnika i književnika Avde Međedovića, Safvet-bega Bašagića, Derviša Sušića i Hasana Kikića.

Ovaj poduhvat realiziran je u saradnji Preporoda i preduzeća BH Pošta.

Sanjin Kodrić, aktuelni predsjednik Preporoda, rekao je tokom promocije da je događaj prvobitno bio planiran za mart ove godine, na datum kad je 1945. godine rođen Munib Maglajlić, ali su ova i niz drugih aktivnosti, osmišljenih u godini kad se obilježava 30. obletnica Preporodove obnove rada, pomjerane zbog pandemije.

Kodrić podsjeća da je Maglajlić (1945-2015.) bio predsjednik Preporoda od 1996. do 2001. godine, profesor, istraživač, književni historičar koji je proučavao usmenu književnost Bošnjaka, direktor Instituta za bošnjačke studije. Čime god da se bavio, ulagao je bez ostatka sebe, uvijek s naumom za boljitak. Bio je za vraćanje digniteta Preporodu kao bošnjačkoj kulturnoj matrici, pa je, po Kodrićevim riječima, najmanje što je sadašnji Preporod mogao učiniti u znak zahvalnosti ovoj znamenitoj ličnosti, štampanje prigodne poštanske marke koja će otići u svijet.

Sanjin Kodrić je za bolja vremena najavio i organizaciju naučnog skupa o Maglajliću.

Jedna od preostale četiri danas promovirane markice je s likom Avde Međedovića, "balkanskog Homera", ličnosti o kojoj bi se moralo znati nemjerljivo više, kazao je sadašnji  predsjednik Preporoda. O kakvom se stvaraocu epske poezije radi svjedoči podatak da su harvardski profesori, nakon svojevremenog susreta s Međedovićem, rekli: "Da, Homer je moguć, pronaši smo ga u selu kod Bijelog Polja (CG)".

"Ženidba Smailagić Mehe" i drugi njegovi epovi su naše "ilijade i odiseje", kazao je tokom promocije Sanjin Kodrić.

Naredna poštanska markica je posvećena Safvet-begu Bašagiću, jednom od utemeljitelja novije bošnjačke književnosti, pokretača više književno-kulturnih projekata među Bošnjacima. Kodrić također ističe da je Bašagić bio prvi predsjednik Gajreta, pravne prethodnice Preporodu.

Hasan Kikić, pisac socijalne literature je također znamenita ličnost kojoj je sadašnji Preporod posvetio  poštansku marku. Kikić je bio najznačajnija ličnost naše književne prakse između dva rata, rekao je također Kodrić, podsjetivši na tragično Kikićevo stradanje tokom Drugog svjetskog rata.

I Derviš Sušić je među ličnostima kojima je posvećena ova edicija, autor književnog opusa golemog i po obimu i značaju.

Aktuelni predsjednik Preporoda Sanjin Kodrić je izjavio da su osim navedenih stvaralaca, još mnogi zaslužili takvu posvetu, među njima svakako i prof.dr. Muhsin Rizvić, prvi predsjednik obnovljenog Preporoda. Posveta njemu i drugima bit će učinjena povodom nekog drugog jubileja, najavio je Kodrić.