open-navfaktor-logo
search
Navodno su humanitarci
Proruska grupa: Članovi "Svetog Georgija" u Brčko distriktu na sudu zbog uniformi
Na Osnovnom sudu u Brčko distriktu u petak, 11. februara, počelo je iznošenje dokaza u slučaju 13 osoba, članova grupe "Sveti Georgije" iz mjesta Lončari, na sjeveroistoku BiH.
13.02.2022. u 09:39
get url
text

Razlog je što su 8. januara u Brčkom, uoči neustavnog dana Republike Srpske, slavili uniformirani s natpisima "Rusija" na majicama. To je protivno zakonu o mirnom okupljanju Brčko distrikta, administrativne jedinice nezavisne od dva entiteta u BiH.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno iz Suda, članovi grupe, koja za sebe kaže da je humanitarna, izjasnili su se da nisu krivi. Na ročištu u petak dokaze su iznijeli policajci koji su pratili skup 8. januara, kada su članovi grupe ispred Spomenika srpskih oslobodilaca u Brčkom, kako je za RSE navedeno iz Policije distrikta, narušili javni red i mir.

- Oni su na proslavu 9. januara došli formacijski u vojnoj koloni jednoobrazno obučeni u crne dukserice s kapuljačama na kojima su izvezeni detalji karakteristični za ovu organizaciju i u crnim pantalonama, dok su četiri prijavljene osobe na glavama imale crvene beretke s grbom dvoglavog orla zlatne boje", napisali su u odgovoru iz Policije.

Na crnim duksericama koje članovi ove grupe nose ispisano je na ruskoj ćirilici Rusija (Россия), može se vidjeti na objavama grupe na društvenim mrežama. 

Članovi grupe "Sveti Georgije" se terete po osnovu Zakona o mirnom okupljanju Brčko distrikta koji propisuje da učesnici mirnog okupljanja ne smiju nositi uniforme, oznake ili druga obilježja kojima se poziva ili potiče na oružani sukob ili nasilje, kršenje ljudskih prava i sloboda i posebnih manjinskih prava i sloboda drugih lica, nacionalnu, rasnu, rodnu, vjersku ili drugu diskriminaciju, mržnju i netrpeljivost.

Ova grupa, piše RSE, u svojim istupima "branila" je Milorada Dodika od opozicije, a u objavi na svojoj fb stranici iz aprila 2021. godine, grupa je navela da su vozilo za svoje aktivnosti dobili od Ambasade Rusije u BiH.

RSE piše i da su neki od članova grupe identificirani kao osobe koje su prethodnom periodu bili predmet kriminalističkih obrada zbog krivičnih djela.

Iz Tužiteljstva u Brčkom potvrđeno je da je navodni vođa grupe Srđan Letić s još jednom osobom u januaru 2022. osuđen na šest mjeseci zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda. Godine 2012. Letić je u Doboju osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog obljube maloljetnice u Brčkom.

Ukoliko se utvrdi da su prekršili član 21. iz Zakona o mirnom okupljanju Brčko distrikta, mogu biti kažnjeni novčanim kaznom u iznosu od 50 do 150 eura. Za prekršaj zbog nošenja uniformi sumnjiči se 13 članova grupe Sveti Georgije: Srđan Letić (1983.), Mladen Stevanović (1996.), Siniša Stevanović (2001.), Dejan Žarkić (1983.), Lazar Stjepanović (1998.), Ilija Stjepanović (1976.), Saša Ignjić (1969.), Marko Marković (1982.), Ognjen Žarkić (1990.), Mladen Đorđić (1976.), Milorad Savić (1984.), Siniša Marković (1987.) i Andrej Kalajdžija (2001.).

Grupa "Sveti Georgije Lončari" nije registrirana ni na jednom sudu u BiH i nema je u zvaničnoj evidenciji nevladinih organizacija u BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.