open-navfaktor-logo
search
U maloj aleji
Protest na Ilidži nakon ubistva u naselju Otes: Traže da se migranti uklone sa ulica
U toku je mirni protest građana, koji su se okupili u Maloj aleji na Ilidži, nakon ubistva 36-godišnjeg Jasmina Berovića u ilidžanskom naselju Otes.
18.11.2020. u 13:47
get url
text

VEZANI TEKST - Jutro nakon ubistva u sarajevskom naselju Otes: Građani ogorčeni, prepričavaju detalje obračuna

Berović je preminuo nakon što su se on i grupa njegovih prijatelja fizički sukobili sa trojicom nepoznatih migranata, koji nisu željeli napustiti kafić njegovog brata.

Došlo je do tuče u kojoj je Berović zadobio fatalni udarac nožem, dok su dvojica njegovih prijatelja teško povrijeđeni. Osumnjičeni su u bijegu i za njima traga policija.

Građani su, kako kažu, izašli kako bi poručili nadležnima da se osjećaju nesigurno i traže da se riješi problem migranata na ulicama u roku od 24 sata. 

Okupljeni su istaknuli kako je Ilidža puna migranata i da se nešto po tom pitanju mora poduzeti, te se ne smije dozvoliti da dođe do toga da ljudi uzmu pravdu u svoje ruke jer su u strahu.

{$galerijaFotografija}

- Nećemo dozvoliti da oni hodaju, da napadaju naše sestre, našu djecu, otimaju telefone i na kraju evo da ubiju jednog finog momka, a i da nije fin, to je naš momak, naš građanin. Mi to nećemo dozvoliti i borit ćemo se na sve načine da ovo zaustavimo. Mislim da mi ovo nismo zaslužili, pružili smo im krov nad glavom, imaju sve. Apelujem na vladajuće da ih jednostavno zatvore i da ih ne puštaju napolje. Nemaju oni nikakve potrebe ni da prose, ni da se kače na retrovizore, ni da traže, ni marku, ni dvije, ni tri. Neka ih pokupe u avione i vrate odakle su i došli - smatra jedan građanin Ilidže.

- Izašli smo da odamo počast našem Jasminu, koji je jako dobar momak, koji nikad ni sa kim nije imao bilo kakav konflikt. Drugo, zašto će bilo kojem od njih nož u džepu? Koga se oni boje? Da li je ikada ijedan naš građanin napao migranta? Zbog toga treba mi da reagujemo i zbog toga tražimo da se ili zatvore u kamp da im se ne dopušta da izlaze ili da izađu iz naše države, doviđenja, prijatno - kazao je drugi učesnik protestnog okupljanja.

- Nažalost, nema dovoljno mjesta u migrantskim centrima na području Kantona Sarajevo. Policija KS svakodnevno poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Također, postupaju i naši službenici po određenim operativnim planovima, a koji podrazumijevaju da se određeni broj takvih lica, migranata, koji se pronađu na ulicama, da se oni uklone, odnosno prevezu u migrantski centar. Nažalost, zbog ograničenog kapaciteta tih centara i zbog migrantske krize koja je eskalirala, mi i dalje imamo određeni broj migranata koji se nalaze na ulicama na području KS. Naši policijski službenici svakodnevno poduzimaju mjere i radnje kako bi održali stanje javnog reda i mira pod kontrolom - kazao je danas novinarima portaprol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

 

protest na Ilidži, mala aleja
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.