open-navfaktor-logo
search
Put ka Potočarima
Prvi Marš mira za malog Sakiba: Vehid sa sinom ide putem na kojem im je ubijeno 58 rođaka
Kroz šume je pješačio šest dana i među prvima je izašao na slobodnu teritoriju jer je bio uglavnom na čelu kolone. Uprkos svemu što je preživio, ne odustaje i uvijek se vraća
09.07.2019. u 16:44
get url
text
Vehid Dedić sa sinom Sakibom

Bratunčanin Vehid Dedić jedan je od onih koji idu na čelu kolone Marša mira. On je u julu 1995. godine preživio marš smrti, a ove godine prvi puta na pohodu od Nezuka do Potočara pridružio mu se njegov 10-godišnji sin Sakib.

- Izrazio je želju da ide cijelim putem. Nadam se da će moći. Mlad je - kaže za Faktor Vehid Dedić.

Tokom tri dana trajanja Marša mira preživjeli će učesnicima govoriti o onome što su preživjeli. Svaki od njih sa sobom nosi traume, najmilije koji su ostali iza, sjećanja na patnje, žeđ i glad, neprijetaljeske zasjede.

- Svaki preživjeli ima svoju priču, ali ono što nam je svima zajedničko jeste ta prva zasjeda na Kameničkom brdu. Na mene je veliki trag ostavila zasjeda na Parlogu jer tada smo uspjeli da se probijemo i jedan dio ljudi izvučemo na slobodnu teritoriju - priča Vehid Dedić.

Podsjećamo, muškarci iz Srebrenice, njih oko 10.000, kroz šumu su krenuli u dugoj koloni ka slobodnoj teritoriji. Prva velika zasjeda postavljena im je na Kameničkom brdu. Tada je neprijatelj oborio veliku bukvu, a potom i druga stabla, koja su otežela kretanje kolone, a nakon toga nastao je pakao. Na tom mjestu ubijeno je oko 1.000 ljudi, a na stotine su ranjene.

Vehid Dedić na Marš mira ide od prvog pohoda 2005. godine i do sada nije propustio niti jedan.

- Neki mi se detalji i danas vraćaju. Tokom puta sjećam se nekih prijatelja i rođaka na mjestima gdje sam ih posljednji put vidio, a oni danas nisu sa nama. Svake godine javljaju se drugačija osjećanja - priča Dedić koji je na maršu smrti izgubio 58 članova porodice.

Kroz šume je pješačio šest dana i među prvima je izašao na slobodnu teritoriju jer je bio uglavnom na čelu kolone. Uprkos svemu što je preživio, ne odustaje i uvijek se vraća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.