Tom prilikom se sastao sa generalnim direktorom Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA). Potpisani su sporazumi gdje će, udruženim sredstvima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Turske agencije za koordinaciju i saradnju, biti omogućena realizacija projekata u povratničkim sredinama.

- Nakon potpisanog protokola o saradnji željeli smo konkretizirati naše aktivnosti i usmjeriti ih u neke od povratničkih sredina. Danas smo razgovarali o svim mogućim vidovima saradnje i podrške održivom povratku. 

U temelju djelovanja TIKA-e leži vanjska politika Turske u čijem fokusu je čovjek i humanost. TIKA intenzivno i sveobuhvatno radi i trudi se da sa svakim novim projektom na polju razvojne pomoći bude lider u stvaranju promjena, pa tako i promjenama u povratničkim zajednicama širom Bosne i Hercegovine - kazao je Ramić.

Najavljena je izgradnja infrastrukture u povratničkim mjestima.

- Realizacija dogovorenih aktivnosti će ubrzo uslijediti. Bosna i Hercegovina zauzima posebno mjesto u radu i djelovanju TIKA-e i turskog naroda, a taj odnos se jednako reflektuje i na polje razvojne podrške.

Do sada je  putem ove agencije realizovano više od 850 značajnih projekata u Bosni i Hercegovini. Najčešće su to bili projekti u sektorima obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede i stočarstva, jačanja i razvijanja društvene i administrativne infrastrukture, pa sve do podrške razvoju turizma te očuvanja zajedničkog kulturno-historijskog naslijeđa - zaključuje Ramić.

Ističu da dobra saradnja dvije države stvara nove prilike i za povratnike koz podršku u zapošljavanju i poljoprivredi.