Debevec je imenovan danas na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH. Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija ranije je kazao da je Debevec prošao sve procedure, te da je Podvijeće predložilo njegovo imenovanje za predsjednika, čime je dobio još jedan mandat.

Debevec, kao jedini kandidat za tu poziciju, danas je na sjednici VSTV-a predstavio svoj program rada i planove za novi mandat. 

Naglasio je da će raditi na unapređenju sektora pravde u BiH. U prvom redu na unapređenju kvalitete i učinkovitosti te efikasnosti i odgovornosti rada suda, ali i na unapređenju institucionalnog razvoja suda.

- Sud će ići na što više aktivnosti koje se odnose na jačanje pravne države, vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala - poručio je Debevec.  

Istakao je da će se voditi računa da se što brže i efikasnije odlučuje. 

Ranko Debevec rođen je 1964. godine u Sarajevu, gdje je diplomirao na Pravnome fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1988. godine. Od 2005. do 2008. godine obnašao je dužnost tužioca Kantonalnoga tužilaštva u Sarajevu. Za tužitelja Tužiteljstva BiH imenovan je 10. travnja 2008. godine, a u periodu od 2010. do 2012. godine bio je član Projektnoga tima IPA projekta Vijeća Evrope za borbu protiv cyber kriminala. Za sudiju Suda BiH imenovan je 12.12.2012. godine.

Bio je učesnik brojnih domaćih i stranih seminara i edukacija iz oblasti krivičnog prava. Na prvi mandat predsjednika Suda BiH Debevec je izabran 14. decembra 2016. godine u Mostaru.