open-navfaktor-logo
search
Nagrada za nedjela
Ratni zločinac Tomislav Merčep služi kaznu u toplicama
Merčepu se vrijeme provedeno u toplicama računa u odsluženje kazne. Svake godine najmanje mjesec i po dana umjesto u zatvoru provodi potpuno slobodan u toplicama. Brčka se u bazenima, masiraju ga, posjećuju ga prijatelji, o njemu se brinu ljekari i fizioterapeuti.
11.09.2018. u 21:59
get url
text

Ratni zločinac Tomislav Merčep umjesto u zatvorskoj ćeliji, dane provodi u toplicama. Gospodar života i smrti od Vukovara preko Zagrebačkog velesajma pa sve do Pakračke poljane, pravomoćno je osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva 43 civila, koja su ubile njegove jedinice.

Na sudu je dokazano da su njegovi podređeni nezakonito uhapsili ukupno 52 osobe. Samo šest ih je preživjelo tretman "merčepovaca", a tri osobe se vode kao nestale.

Punih 25 godina otkako je Merčep organizirao prvu jedinicu u Vukovaru, konačno je osuđen za nedjela počinjena pod njegovim zapovjedništvom. No Republika Hrvatska čini sve da mu boravak u kaznionici učini što lagodnijim, pa ljeta tako provodi u Krapinskim toplicama, piše Index.

-Zatvoreniku je temeljem preporuke ljekara odobreno liječenje u stacionarnoj medicinskoj ustanovi, s obzirom na to da za provođenje potrebnog liječenja ne postoje uvjeti u tijelima zatvorskog sistema. Predviđeno je da liječenje u vanjskoj zdravstvenoj ustanovi traje od 1. ugusta do 15. septembra 2018. godine - stoji u odgovoru hrvatskog Ministarstva pravosuđa na Indexov upit.

Propustili su, međutim, napomenuti da je Tomislav Merčep i prošlo ljeto proveo u toplicama.

- Viđao sam ga tamo i lani. U parku ili u birtiji. Bez pravosudnih policajaca - rekao je za Index svjedok koji je člana porodice vodio na rehabilitaciju u Krapinske toplice. Njegove riječi potvrđuje i jedan pravosudni policajac, koji je iz razumljivih razloga želio ostati anoniman.

- Osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep, umjesto da izdržava kaznu zatvora, odmara se u Krapinskim toplicama - napisao je pravosudni policajac ovom portalu i dodao da ga je sram zbog sistema u kojem radi i koji omogućava počiniteljima najtežih krivičnoh djela povlašten tretman.

Povlašteni tretman i mjesec i po odmora u toplicama Tomislavu Merčepu omogućilo je Ministarstvo pravosuđa uz asistenciju Ministarstva branitelja.

- Ministarstvo branitelja je u koordinaciji s kaznionicom posredovalo u dogovaranju termina liječenja u vanjskoj zdravstvenoj ustanovi - odgovorili su iz Ministarstva pravosuđa. 

Merčepu se vrijeme provedeno u toplicama računa u odsluženje kazne. Svake godine najmanje mjesec i po dana umjesto u zatvoru provodi potpuno slobodan u toplicama. Brčka se u bazenima, masiraju ga, posjećuju ga prijatelji, o njemu se brinu ljekari i fizioterapeuti. Pojednostavljeno, nije u zatvoru, nego na odmoru koji mu plaćaju hrvatski građani koje je u ratu svojim zločinima osramotio.

Najpoznatiji zločin koji su Merčepove jedinice počinile je ubistvo porodice Zec. Munib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Suzana Živanović su u Zagrebu ubili Mihajla Zeca. Na ulici. Njegovu kćerku Aleksandru su na Medvednici ubili i bacili u jamu ispunjenu smećem. Nisu osuđeni zbog proceduralnih grešaka.

Merčep tu, međutim, nije stao. Na Zagrebačkom velesajmu imao je gotovo privatni koncentracijski logor. U paviljonu 22 je naredio i odobravao ubijanje i mučenje civila. Bio je zapovjednik posebne jedinice rezervnih policajaca koji su odgovarali samo njemu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.