open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Razočarani roditelj Armin Čičak: Škola na Šipu nije otvorena, činjenica je da je Mandić dezavuisao javnost
Armin Čičak, otac dvije maloljetne djevojčice iz Sarajeva, obratio se našoj redakciji kako bi skrenuo pažnju na problem koji ih je zadesio na početku školske godine.
01.09.2021. u 12:52
get url
text

Osnovna škola u njihovom naselju Šip, koja je, kako ističe Armin, trebala sa radom početi danas, 1. septembra, ipak nije otvorila vrata za školarce jer zapravo nikada nije ni završena njena izgradnja. Iako je najavljivano da će škola biti otvorena 1. septembra 2020, pa 1. septembra 2021, na stranici Općine Centar objavljena je nova vijest - da škola na Šipu otvara vrata učenicima od 1. novembra.

- Danas je prvi dan škole. U mom naselju u Sarajevu od više od 5.000 stanovnika danas je škola trebala primiti prve učenike, roditelji su trebali spremiti raspjevane đake prvake i gledati razdraganu djecu kako im veselo mašu sa stepenica. Hol bi odjekivao grajom djece, a onda bi sve utihnulo sa prvim zvonom do narednog zvona. Ali jutros se zvono nije oglasilo. Trebao sam povesti za ruku jednu u treći razred, a u prvi razred drugu djevojčicu. Uprkos svim obećanjima i predizbornim floskulama, škola na Šipu nije otvorena 1. septembra – ističe Armin.

Armin Čičak

Podsjeća da se škola na Šipu gradi više od pet godina. Kamen temeljac je položen 2016. godine kada je projekat procijenjen na 6,7 miliona.

- Čitali smo vijesti 2018. godine da projekat sada iznosi blizu 12 miliona i da će djeca u školu krenuti u septembru 2020. godine. Te godine smo napravili peticiju koju je potpisalo više od 500 građana. Zahtijevali smo rebalans općinskog i kantonalnog budžeta, primljeni smo kod općinskog načelnika Nedžada Ajnadžića i premijera kantona Adema Zolja, i dobili smo obećanje da će djeca krenuti u školu u septembru 2020. Novi općinski načelnik Srđan Mandić je došao optimističan i tokom predizborne kampanje, a poslije i više puta tokom prvih 10 mjeseci mandata obećavao otvorenje škole 01.9.2021. godine, kritikovao je prethodne vlastodršce i najavio promjene. Naša škola nije otvorena, a ovaj projekat je najveći infrastrukturni projekat u općini za 2021. godinu te jedini projekat za naselje Šip u planu općinskih službi i načelnika. Činjenica je da je Mandić više puta tokom godine dezavuisao javnost i lažno obećao otvaranje škole – naglašava Armin.

Zbog svega navedenog, djevojčice je morao upisati u školu koja je četiri kilometra udaljena od njihovog doma.

- Danas sam djevojčice odveo 4 km dalje u školu koja ih je rado primila. Druga, ona mlađa je bila pospana za slikanje, ali sa nestrpljenjem čeka prvi, veseli čas u školi. Tokom godine smo više puta pisali  Ministarstvu obrazovanja KS i Općini Centar Sarajevo u vezi s upisom đaka u školu na Šipu, ali uvijek smo dobijali smiješne odgovore da će škola možda biti otvorena, da će upisni rok biti u augustu, a onda i da škola neće biti otvorena za učenike jer nisu završeni građevinski radovi na školi. Loptica je konstantno prebacivana sa nivoa općine na nivo ministarstva i obrnuto.

Ministrica Naida Muminović-Hota je izlazila u javnost sa malicioznim izjavama da će posuđivati namještaj od drugih škola, a činjenica je da se škola na Šipu gradi skoro 5 godina i u ovom periodu su se mogle obaviti sve procedure javnih nabavki, konkursnih procedura, imenovanja nastavnog osoblja i rukovodstva škole. Ništa od toga nije realizovano. Jutros sam ustao radostan, ali me obuzela tuga. U mom naselju stotine djece se svaki dan voze u obližnje ili malo dalje škole. U mome naselju je hiljadu mladih bračnih parova koji su zasnovali porodice i odlučili se boriti i graditi domovinu jednakih naroda i jednakih mogućnosti. Nekima je u cilju da peremo stražnjice po Njemačkoj i Austriji, a da naša djeca uče o Otto von Bismarcku umjesto o Huseinu kapetanu Gradaščeviću. Sram vas bilo, gospodo – poručuje Armin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.