Navodi se da Rezolucija "ne odgovara historijskim činjenicama i kao takva se ne može primjenjivati u RS".

- Konstatujemo da je Zastupnički dom usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju historijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopštavanje i marginaliziranje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu – navodi se u zaključcima klubova zastupnika SNSD, DNS, Demosa, NDP, Ujedinjene Srpske, SPS, SP i nezavisnih poslanika.

Tvrde i da je neprihvatljiv sam naziv rezolucije, "jer kvalificira fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne NDH".

U zaključcima, o kojima bi se trebalo glasati po okončanju cjelodnevne skupštinske rasprave, između ostalog, Narodna skupština RS poziva sve u BiH da "historijske činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom“.

- Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada – stoji u zaključcima.

Za poslanike vladajuće većine u RS-u neprihvatljiva je i bilo kakva kvalifikacija zločina u Drugom svjetskom ratu koja ne sadrži odrednicu da je nad Srbima izvršen sistemski genocid.

Također, između ostalog, dodaje se i da entitetski parlament ne podržava i odbacuje bilo kakve manifestacije prilikom kojih se glorificiraju poraženi fašisti iz Dugog svjetskog rata.

- Neprihvatljive su i uvređujuće prema žrtvama fašizma bilo kakve proslave poput "Blajburga" od strane vlasti Republike Hrvatske. Smatramo da je provokacija isticanje u bilo kojem obliku ustaškog pozdrava “Za dom spremni” – stoji u predloženim zaključcima vladajuće većine RS.

Parlament će, dodaju, formirati parlamentranu delegaciju koja će posjetiti Muzej holokausta u Washingtonu i uvjeriti se u stanje dijela „Jasenovačke građe“ koja se tamo nalazi.

Da je Narodna skupština RS izašla iz okvira svojih nadležnosti današnjom sjednicom, koja je sazvana u vezi sa Rezolucijom o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, usvojenom u Zastupničkom domu Paralementarne skupštine Bosne i Hercegovine – upozorio je prethodno poslanik SDA u entitetskom parlamentu Senad Bratić.

Govoreći u ime zastupničke grupe „Zajedno za BiH“, Bratić je naveo da je entitetski parlament ovom sjednicom gubi vrijeme i energiju, koju bi trebalo iskoristiti da se bavi posljedicama koje je izazvala pandemija koronavirusa.