open-navfaktor-logo
search
Rukometašice BiH
Rovčanin: Pozvali smo najbolje igračice, ali ne možemo očekivati previše
Ženska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine od 4. do 6. juna će igrati pretkvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2022. godine.
19.05.2021. u 22:39
get url
text
get url
text

Selekcija BiH se nalazi u grupi 2 zajedno sa domaćinom turnira Grčkom, Italijom i Latvijom. Samo pobjednik će se plasirati u kvalifikacije gdje će igrati protiv Nizozemske, Njemačke i Bjelorusije.

- Dva prethodna okupljanja su bila da isprofilišemo tim za prvu reprezentativnu akciju. Što se tiče zalaganja i odnosa, evidentna je želja kod igračica, posebno jer BiH nije imala reprezentaciju toliko godina. Pokušat ćemo da iskoristimo ovu narednu akciju da vidimo gdje smo i šta smo u odnosu na ostale, kako bismo na što bolji način napravili plan za buduće djelovanje i rad - kazao je selektor Radan Rovčanin za službenu stranicu Rukometnog saveza BiH.

Rovčanin naglašava da će za mečeve u Grčkoj pozvati najbolje igračice koje BiH u ovom trenutku ima, ali upozorava da "treba biti realan i reći da je teško poslije ovog vakuuma od toliko godina bez reprezentacije da se očekuje previše".

- Od ovoga što smo vidjeli na ova dva okupljanja napravili smo grupicu koja će odraditi turnir i biti kostur reprezentacije za naredni period. Nismo bili u mogućnosti da provjerimo sve igračice zbog pandemije, ali i to će se desiti uskoro. Mada ovo što bude na spisku, to je to - kazao je selektor. 

Rovčanin je zajedno sa stručnim štabom obavio analizu protivnika BiH u pretkvalifikacijama.

- Realno, takav sam po prirodi, moram da budem optimista i trudit ću se da to prenesem na igračice, ali cijela rukometna javnost mora da bude realna, jer su i Grčka i Italija imale po jedan ciklus kvalifikacija u ovoj godini, da ne pričam o kontinuitetu treniranja i okupljanja u prethodnim godinama. Zato su te dvije selekcije u prednosti. Ali to nas ni u kom slučaju ne oslobađa da damo maksimum. Nećemo se predati, dat ćemo sve od sebe i tu ćemo vidjeti koliko možemo. Moramo svi zajedno imati strpljenja i razumijevanja - dodao je. 

Na kraju je pohvalio uslove koje je imala seniorska reprezentacija BiH na dva okupljanja. 

- Kratko vrijeme smo imali za ta dva okupljanja, imali smo sve uslove, sve što nam je trebalo. Pravi rad i prave stvari nas očekuju poslije turnira, ali ovo što smo imali na prva dva okupljanja je odlično - zaključio je Rovčanin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.