open-navfaktor-logo
search
Protestna šetnja
Rudari ogorčeni zbog kolektivnog ugovora: Sram vas bilo šta ste nam ponudili
Žalosno što ponovo na praznik rada moramo da dođemo i kažemo onima u zgradi Vlade Federacija BiH i Elektroprivrede BiH da rudari nisu problem nego rješenje, istakao je Zuhdija Karić, član Upravnog odbora Sindikata radnika rudnika FBiH tokom protestne šetnje stotina rudara u Sarajevu.
01.05.2022. u 11:34
get url
text

Rudari su došli pred zgradu Vlade FBiH, a potom i pred zgradu Elektroprivrede BiH, kako bi iskazali nezadovoljtvo jer im je istekao kolektivni ugovor, a novi još nije dogovoren. Negodovali su i zbog onoga što im je ponuđeno tokom pregovora ovih dana.

- Jadna je ona država kojoj je rudar problem. Rudar neće biti problem, ali ni dozvoliti da mu se umanje prava. Hoćemo više, ono što čestito i pošteno zaradimo da nam plate. Vode se pregovori oko kolektivnog ugovora ovih dana. Sramota je šta su nam ponudili. Osam posto povećanje primanja, a onda u idućem članu da oduzmu 30 posto. Nikada to nećemo dozvoliti. Rudari su naučili da trpe svašta, ali ovakvo poniženje nisu i neće. Sram vas i stid bilo. Ovih dana u jednom od rudnika iftre s rudarima. Kako vas nije sramota sići u rudnik, a niste omogućili novi kolektivni ugovor. Jeste li pitali rudare kako preživjavaju. Rudar kupuje osnovne namrnice, ne kupuju luksuz – poručio je Karić.

Uputio je kritike i generalnom direktoru Elektroprivrede BiH Admiru Andeliji.

- Rekao je da je struja tenderska roba. I ugalj je. Ako kupuješ struju na berzi kupuj i ugalj. Nije rudar budala. Nećemo dozvoliti da Andelija i premijer FBiH Fadil Novalić kažu "ako ispunimo zahtjeve rudara poskupit će struja". Dosta bilo kupovanja socijalnog mira reko leđa rudara – dodao je Karić.

Sa skupa je poručeno i da je žalosno da rudari, koji su heroji svake države i hljeb sa sedam kora zarađuju 300 metara pod zemljom, svoja prava moraju tražiti na ovaj način.

Naglašeno je da podržavaju državu Bosnu i Hercegovinu na evropskom i svakom drugom putu koji nas spaja i čvršće vezuje za međunarodnu zajednicu. Rečeno je i da jeste neophodna dekarbonizacija, ali ne po cijenu nestanka rudarskih porodica nego programski urađenog projekta.

Pozvali su predstavnike resornog Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH na pregovore, ali da neće dopzvoliti daljnju raspravu o umanjenju prava rudara koji traže i povećanje satnice.

- Želimo normalan kolektivni ugovor. Ako nastavite ovakav odnos prema rudnicma, vjerovatno nećete uskoro koristiti ugalj za proizvodnju struje, mi ćemo obustaviti proizvodnju – rečeno je.

VEZANI TEKST - Stotine rudara stiglo u Sarajevo, traže dostojanstven kolektivni ugovor

Iz Sindikata RMU Breza je poručeno da će se na izborima ponašati onako kakav im bude kolektivni ugovor.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, između ostalog je upozorio da su spremni na pregovore, ali i svaki vid sindikalne borbe kako bi došli do dostojanstvenog kolektivnog ugovora, te su spremne već neke odluke koje će ozvaničiti do 6. maja.

Rudari su govorili da u nekim rudnicima rade mehanizovano, a u nekim rade u nehumanim uslovima kao prije 100 godina, ugalj kopaju krampama i lopatama. Neki su ocijenili i da je generalno položaj rudara danas isti kao i za vrijeme Husinske bune.

{$galerijaFotografija}

Protestna šetnja rudara, Vlada FBiH, Elektrodistribucija, 01.05.2022
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.