VEZANI TEKST - Loši odnosi Sindikata i Elektroprivrede BiH: Rudari traže da premijer Novalić pokrene pregovore

- Donijeli smo odluku da se privremeno povučemo iz pregovarčkog procesa. Rudari su jedinstveni, to je stav oba granska sindikata. Na jučerašnjem sastanku predstavnici EPBiH i rudnika Koncerna nisu ni imali prijedloge kako bi trebao izgledati taj kolektivni ugovor.

Dalje, prijedlog Rudnika Banovići u dobroj mjeri je neprihvatljiv za sindikat. Mi smo se tri mjeseca pripremali za ove pregovore i onda nas dočeka ovakav odnos - kaže za Faktor Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH. 

Husić ističe kako imaju i poseban razlog za povlačenje iz pregovora.

VEZANI TEKST - Da li administracija "sisa živo tkivo i krv rudnicima", Husić kaže da ih je sve manje

- U Rudniku Zenica već drugi mjesec zaredom plaće nisu isplaćene u punom iznosu. Naime, uprava ne uplaćuje rate na ime kredita koje su mnogi radnici podigli. Šta to znači ljudima u ovom vremenu kada cijene skaču skoro pa na dnevnoj bazi, ne treba posebno objašnjavati.

Zato su trenutno u Zenici u toku samo one radne aktivnosti na koje nas obavezuje zakon. Imamo angažovane timove za taj segment. Ljudi su u jednoj situaciji radničkog neposluha. Zahtijevamo od EPBiH i uprave rudnika da taj problem hitno riješi - ističe Husić.

Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH    

Naš sagovornik naglašava kako će do 26. aprila sačekati hoće li pregovori u vezi sa kolektivnim ugovorom ići u pozitivnom smjeru. U protivnom, spremni su, kako govori Husić, na sve dozvoljene vidove sindikalne borbe.

VEZANI TEKST - Zenički rudari traže deblokadu računa Rudnika

- Uz rješavanje ove situacije u Zenici, sačekat ćemo još sedam dana da vidimo ima li pomaka u pregovorima. Ukoliko oni izostanu, organizovat ćemo za 1. maj veliko protestno okupljanje pred Vladom FBiH i EPBiH u Sarajevu kao što je bilo prije godinu, a ne isključujemo ni stupanje u generalni štrajk. 

Moram naglasiti da se u nekim rudnicima namjerno proizvodi kriza kako bi se kazalo: "Evo kako se ponašaju radnici, s njima ništa ne može funkcionisati". Taj pokušaj neće proći - poručuje Husić.