open-navfaktor-logo
search
Stevandić bijesan
Rukovodstvo Ujedinjene Srpske o odluci CIK-a BiH: Ovo je državni udar
Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić ocijenio je danas da je posljednja odluka Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) kojom je ovoj stranci zabranjeno učešće na izborima "državni udar".
08.10.2020. u 14:37
get url
text

Prema mišljenju rukovodstva ove stranke, sporni stranački spot je stvar "umjetničkog dojma". Stevandić se obrušio na CIKBiH, uz ocjene da rade u korist "stranaka koje su ih izabrali", te da su stranka u izbornoj kampanji i partner u koaliciji sa SDS-om, PDP-om, SDA i DF-om.

- Ovo je neviđeno u bilo kakvoj praksi, arapskoj, svjetskoj, balkanskoj. Jučer su se Šarović i Borenović ponašali kao portparoli CIK-a, dok su iz FBiH šutjeli. To je samo još jedan dokaz da se radi o političkoj zloupotrebi. Vraćaju uslugu gospodinu Izetbegoviću što još drži mnoge njihove direktore - rekao je Stevandić.

Smatra i da je sve "prljava igra" i pokušaj "izborne krađe".

- Kako drugačije nazvati ovaj pokušaj prema Ujedinjenoj Srpskoj, koja će prema raznim anketama modulisati od 50.000 do 100.000 glasova - dodao je.

Stevandić je istakao da je osnovni motiv Banja Luka, te da SDS i PDP u tom gradu pokušavaju napraviti "polugu za zajedničku politiku sa SDA i DF-om".

- Onda ćemo imati Banju Luku u kojoj će stalno biti neke tuče i demonstracije. Izračunali su da jedino obaranjem najjačeg partnera SNSD-a mogu da naprave neki izborni posao - naveo je Stevandić.

Prema njegovom mišljenju, CIKBiH pokušava da izvede "nešto slično državnom udaru".

- Sve što se donosi mimo volje naroda je državni udar i boljševizam - rekao je Stevandić.

Natalija Trivić Iz Ujedinjene Srpske je ocijenila da se sporni videospot ne može okarakterisati kao uvredljiv prema bilo kome.

- Sam spot može biti i percepcija pojedinca, stvar umjetničkog dojma i ličnog ukusa - dodala je Trivić.

Potpredsjednik stranke i šef njihovog pravnog tima Milan Petković je ocijenio da je nevjerovatno da još nisu dobili odluku Centralne izborne komisije BiH, a smatra da je razlog što je ne mogu pravno obrazložiti.

Najavio je ulaganje žalbe, a uvjeren je u odluku Suda BiH, povoljnu po Ujedinjenu Srpsku.

- Ovo je diskrminacija više od hiljadu članova US-a koji su se kandidovali i onemogućeno im je da budu izabrani. Ovo je diskriminacija i prema međunarodnom paktu o građanskim pravima. Sud BiH će ovu sramnu odluku CIK-a BiH poništiti svojim rješenjem - rekao je Petković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.