open-navfaktor-logo
search
Pravilnik
S kakvim kaznama se mogu suočiti fudbaleri Zvijezde 09 i klub iz Stanišića?
Zvijezda 09 je izrazila sumnje u eventualnu umiješanost igrača ovog kluba u namještanje premijerligaških mečeva
03.09.2018. u 12:39
get url
text

Premijer ligu Bosne i Hercegovine potresa skandal. Novopečeni član elite Zvijezda 09 izrazila je sumnju u eventualnu umiješanost igrača ovog kluba u namještanje rezultata, a o tome je obavijestila Fudbalski savez BiH i MUP RS-a.

Savez je poduzeo određene korake, obavijestio Disciplinsku komisiju, nakon čega će predmet biti proslijeđen tužiocima N/FSBiH.

S kakvim kaznama bi se mogli suočiti igrači, ali i klub iz Stanišića, ukoliko se, naravno, sumnje obistine i dokažu.

O tome govori član 77 Disciplinskog pravilnika Fudbalskog saveza BiH.

- Ako igrač, sportski radnik, službeno lice utakmice ili klub u svoje ime, ili u ime i za korist treće strane, u direktnom kontaktu ili preko drugog nagovara, obećava ili pruža poklone ili bilo koju drugu materijalnu i nematerijalnu korist, kako igrač ne bi igrao prema svojim mogućnostima i znanju te da lažira jednu ili više utakmica na štetu svog kluba a u korist trećeg, odnosno da igrač, sportski radnik ili službeno lice utakmice učini bilo što protivno važećim propisima ili da ne čini ono što im propisi i društvene norme nalažu, bit će kažnjen:

- igrač, zabranom igranja od šest mjeseci do dvije godine,

- sportski radnik i službeno lice utakmice,zabranom vršenja funkcije od jedne do dvije godine,

- klub, oduzimanjem od šest do 18 bodova, odnosno od šest do 18 negativnih bodova - stoji, između ostalog, u pravilniku o prekršajima sa koruptivnim obilježjima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.