open-navfaktor-logo
search
Div sa Une
Sadiković pred nastup na SP: Na svaku borbu gledam kao na finale Olimpijskih igara
Protivnik Sadikoviću bit će Japanac Yusei Ogawa, džudista koji iza sebe ima trijumf na Grand Prixu u Tokyju u 2017. godini
25.09.2018. u 09:42
get url
text
Harun Sadiković

Svjetsko prvenstvo u džudu koje je počelo 20. septembra polakoulazi u samu završnicu. Na svjetskoj smotri najbolji džudoka ove godine učestvuje ukupno 755 takmiča i 124 zemlje, a među njima i tri predstavnika Bosne i Hercegovine.

Petar Zadro, koji je boje BiH branio u kategoriji do 66 kilograma zaustavljen je u drugom kolu od Brazilca, a svoj nastup na Mundijalu tek očekuju Larisa Cerić (+78 kg) i Harun Sadiković (+100 kg).

Dvoje naših takmičara na tatami će izaći sutra, pretposljednjeg dana Svjetskog prvenstva, dok je posljednji dan rezervisan za timsko takmičenje.

Protivnik Sadikoviću, koji je u nedjelju iz Sarajeva otputovao za Baku, bit će Japanac Yusei Ogawa, džudista koji iza sebe ima trijumf na Grand Prixu u Tokyju u 2017. godini. Osim toga bio je bronzani Svjetskom prventvu juniore 2015. godine.

- Protivnik je dobar, no napunio sam se samopouzdanjem, vjerujem u svoje mogućnosti i želim napraviti dobar rezultat. Kvalitetno sam trenirao u proteklom periodu, ali na čemu sam znat ću tek onda kada izađem na tatami - rekao je Sadiković za Faktor, naglasivši da je džudo specifičan sport.

- Milisekunda nepažnje i najvećim svjetskim imenima dovoljna je za poraz, zbog toga se nadam da ću biti maksimalno skoncetrisan i fokusiran - dodao je Sadiković.

Div sa Une se nada da će ovoga puta biti onaj pravi.

- Prije svega raduje me to što sam hvala Bogu zdrav i maksimalno spreman. Nekako se nadam da ću se se kvalitetno "potući" sa svima. U posljednje vrijeme sam se nakako više počeo previše pridržavati taktike. Iako je realno taktika prošle godine dala rezultat, ja više uživam u otvorenom i "fightu", bez mnogo kalkulisanja - naglasio je Sadiković.

Dobar rezultat na Svjetskom prvenstvo svakako bi Sadikoviću značio mogo u borbi za plasman na Olimpijske igre u Tokyju, što je svakako njegov primarni cilju u narednom periodu. Samo 16 najboljih sa IJF-ove svjetske ranking-liste plasirat će se na Olimpijadu.

- Olimpijske igre su ako Bog da posljednja stanica ovog četverogodišnjeg ciklusa. Prije toga svaka borba mora biti kao da je finale Olimpijskih igara da bi uspio doći do Tokija, a bodovi se skupljaju dobrim nastupima na Grand Slamovima, Grand Prixovima, evropskim i svjetskim prvenstvima - rekao je reprezentativac BiH na kraju razgovora za Faktor.

Na kraju vrijedi kazati da će protivnica Larisi Cerić biti Slovenka Anamari Velensek, pobjednica nedavno održanog Grand Prixa u Zagrebu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.