open-navfaktor-logo
search
28. godišnjica
Salkić: Strašni zločini nad Bošnjacima Kotor-Varoša moraju biti istraženi i kažnjeni
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić  danas je u naselju Večići kod Kotor-Varoša, prisustvovao obilježavanju 28. godišnjice zločina nad Bošnjacima počinjenih na području ove općine.
03.11.2020. u 15:58
get url
text

Obilježavanje je započelo dočekom učesnika marša mira "Tihi hod za veliku bol", koji je u nedjelju krenuo iz Karaule kod Travnika. Učesnici su pješačili stazama kojim su Bošnjaci iz Kotor-Varoša u novembru 1992. godine pokušali da pređu na slobodnu teritoriju općine Travnik. Na ovom putu je ubijeno 175 Bošnjaka, a njih 90 je stiglo do slobodne teritorije. Zbog pandemije koronavirusa, u maršu mira "Tihi hod za veliku bol" ove godine sudjelovao je manji broj osoba, koji su pješačili u dvije odvojene grupe.

Tokom 1992. godine, na području općine Kotor-Varoš ubijeno je nekoliko stotina bošnjačkih civila. Za zločine u Kotor-Varoši, Sud Bosne i Hercegovine do sada je osudio Bosiljka Markovića na deset godina zatvora, Ostoju Markovića na 11 godina i osam mjeseci, Ljubišu Vranješa na sedam godina i tri mjeseca, dok je Mladen Milić dobio kaznu od sedam godina zatvora. Za ratne zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom Kotor-Varoši, pred Sudom Bosne i Hercegovine sudi se deveterici bivših pripadnika vojne i civilne vlasti u RS-u, u predmetima "Boško Peulić i drugi", te "Savo Tepić i drugi.

U okviru programa, koji je upriličen u Večićima, prisutnima se obratio i potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, koji je poručio da strašni zločini počinjeni nad Bošnjacima ovoga kraja moraju biti istraženi i kažnjeni.

- Svi zločini počinjeni tokom agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, u ovom dijelu, počinjeni su uz znanje i saglasnost tadašnjih vlasti bosanskih Srba, isto tako se danas skrivanje masovnih grobnica odvija uz saglasnost i znanje aktuelnih vlasti u ovom dijelu naše domovine. Pozivam vlasti u ovom entitetu, u ovoj opštini da to prestanu činiti i da kažu gdje su masovne grobnice u kojima se nalaze ubijeni Bošnjaci Kotor-Varoši. Porodice žrtava su opravdano nezadovoljne brzinom procesuiranja ratnih zločinaca i radom tužilaštava, jer oni čini se više tragaju za ravnotežom, nego za ratnim zločincima. Strašni zločini nad Bošnjacima ovoga kraja moraju biti istraženi i kažnjeni. Naše insistiranje na istini, pravdi i kazni za zločince nije u suprotnosti sa našom težnjom da živimo u miru sa komšijama koji nisu počinili zločine.

Vlast u ovome entitetu treba pokazati pijetet za žrtve, distancirati se od ratnih zločinaca i osuditi njihove zločine. Bošnjacima je danas teško u ovom entitetu, izloženi su sistemskoj diskriminaciji i pritiscima različite vrste, ali ono što vidim je da smo svi zajedno odlučni da ustrajemo u našoj borbi. Nažalost, vrlo često čujem od našeg naroda u ovom entitetu da se osjećaju ostavljeni i zaboravljeni.  To nije dobro jer problemi sa kojim se suočavaju Bošnjaci u ovom entitetu trebaju biti predmet interesovanja i pružanju podrške da se riješe od svih Bošnjaka gdje god oni da žive, kazao je u svom obraćanju potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.