Još kao dječak, skupa s roditeljima, bježeći od rata, otišao je 1994. godine u Njemačku, gdje je potom nastavio živjeti. U gradu Saarbruckenu već duže od dvije i po decenije radi kao građevinac, zasnovao je i porodicu, ali ljubav prema Starom Majdanu nije prestala.

Tako je ove godine odlučio finansirati izgradnju betonskog mosta preko rječice Gračanice, te proširiti, urediti i betonirati lokalni put dug više od stotinu metara u dijelu Starog Majdana gdje se nalazi i njegova kuća.

- Na ovome mjestu se decenijama nalazio drveni mostić koji je bio samo za pješake, pa je nekim domaćinstvima to bio veliki problem. Veće poplave bi ga znale odnijeti, pa ga je uvijek trebalo popravljati i obnavljati. Također, put je bio u veoma lošem stanju, a kako nadležne institucije nisu nalazile razumijevanje za ove probleme, odlučio sam da pomognem - rekao je Alagić za Nezavisne.

Izdvojio je 35.000 maraka, te je skupa s ostalim mještanima organizirao radnu akciju kako bi se izgradila i popravila infrastruktura. Spreman je, kaže, podržati i druge projekte od društvenog značaja. Ljubav prema zavičaju prenio je na suprugu i troje djece te svi rado posjećuju ovaj kraj.