open-navfaktor-logo
search
Prezentacija
Saradnja koja BiH može pripremiti na putu ulaska u NATO
Pendeš je izjavila da je današnja prezentacija dogovorena prilikom bilateralne posjete Ministarstvu odbrane Hrvatske i Karlovcu
16.10.2018. u 12:21
get url
text

Prezentacija proizvoda namjenske industrije Hrvatske, proizvođača HS "Produkt" iz Karlovca, u organizaciji Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i ambasade Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, upriličena je danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA). 

Prezentaciji je prisustvovala ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i njeni zamjenici, ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio i zamjenici načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga (OS) BiH, kao i drugi dužnosnici Ministarstva odbrane i OSBiH, te predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, FMUP-a, kantonalnih ministarstva unutarnjih poslova i predstavnici firmi namjenske industrije iz Hrvatske. 

Pendeš je izjavila da je današnja prezentacija dogovorena prilikom bilateralne posjete Ministarstvu odbrane Hrvatske i Karlovcu. Izrazila je uvjerenje da će današnja prezentacija, koja je sigurno korisna, ne samo za OSBiH nego i za policijske i ostale sigurnosne strukture u BiH, koji trebaju pješadijsko naoružanje, biti od velike koristi, prvenstveno uzimajući u obzir da je ovo na neki način ispitivanje tržišta. 

-Uvjerena sam da će to doprinijeti i kvalitetu, sutra kada bude neko u poziciji, prilikom donošenja odluka, da će donijeti kvalitetne odluke bazirane na kvaliteti dostupnosti i mobilnosti - dodala je Pendeš.

Hrvatski ambasador Del Vechio prezentaciju vidi "kao ukupni dio naše vojne, privredne i druge saradnje". 

-Mislim da i hrvatsko tržište, pa i tržište BiH, nije prioritet da mi sada jedni drugima nešto prodamo jer smo premali. Ja to, prije svega, vidim kao ukupnu saradnju i moguće otvaranje trećih tržišta. Mislim da je to ključno. Posebno je to interesantno za BiH jer Hrvatska već jeste članica NATO-a i već ima certifikate i čiji proizvodi već sada mogu konkurirati među drugim članicama NATO-a - pojasnio je Del Vechio. 

Saradnja s Hrvatskom, istakao je, može omogućiti BiH da se pripremi na tom putu budućeg ulaska u NATO savez. 

O saradnji dvije zemlje govorio je i Željko Pavlin, direktor firme HS "Produkt". 

-HS Produkt je već dugi niz godina prisutan na tržištu BiH gdje smo sigurno, ja bih rekao, jedan od glavnih igrača, prvenstveno zahvaljujući našem partneru sa kojim dugo sarađujemo, a to je firma 'Shot' iz Zenice - rekao je Pavlin.

Podsjetio je da je "HS Produkt" u ovom trenutku uspio doći do vrlo visokih tehnologija za koje, u ovom trenutku nema dozvola za izvoz izvan EU.

-Na taj način smo nekakav most tog znanja koji može biti između pojedinih firmi u BiH i Hrvatskoj. Dugo smo prisutni u BiH - izjavio je Pavlin.

Istakao je da su njihovi pištolji prisutni u brojnim kantonima u FBiH, od Livna, preko Mostara do Travnika, kao i Brčko distrikta, te sudskoj i federalnoj policiji. 

-Ono što je najnovije, pogotovo sa razvojem naše puške VHS-2, koja sigurno jeste novi proizvod, jeste da smo sa puškom uspjeli ući u specijalnu policiju Zeničko-dobojskog kantona - dodao je Pavlin.

Vedran Ključanin, direktor zeničke firme "Shot", izrazio je nadu da će saradnja firmi biti nastavljena i dalje. 

-Njihovom ponudom i proizvodnjom smo dopunili naš asortiman stvari koje prodajemo i distribuiramo za institucije BiH - dodao je Ključanin. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.