open-navfaktor-logo
search
Mevlevijska tekija
Sarajevo: Otvorena izložba radova nastalih na umjetničko-edukativnim radionicama
Altay je kazao kako se u ovom ciklusu kursevi KOMEK-a održavaju u tri zemlje na Balkanu i da ih pohađa više od 700 polaznika
28.07.2019. u 22:24
get url
text

U Sarajevu je uz podršku grada Konye, Fondacije Maarif i turske Agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) otvorena izložba radova nastalih na proljetnom ciklusu edukativno-umjetničkih radionica, javlja Anadolu Agency (AA).

Radovi su izloženi u Mevlevijskoj tekiji na Kovačima, a otvorenju izložbe prisustvovali su gradonačelnik Konye Ugur Ibrahim Altay i Ozgur Sahin, iz Ambasade Republike Turske u Sarajevu, načelnik općine Selcuklu Ahmet Pekyatirmaci, počasni konzul Bosne i Hercegovine u Konyi Ercan Uslu i drugi zvaničnici.

Oko 200 polaznika kurseva za usavršavanje znanja i vještina Grada Konye (KOMEK) učili su dizajnirati, slikati na vodi (ebru), raditi dekupaž, kao i raditi s materijalima kao što su svila i folija.

Altay je podsjetio kako je tekija otvorena 2013. godine i da je veoma sretan što se tu nalazi.

- Turska je svakim danom jača i svaki dan nam se pridružuju nove institucije. Nastavit ćemo sarađivati s organizacijama među kojima su Fondacija Maarif, TIKA, Institut 'Yunus Emre' i raditi dobre stvari - rekao je Altay ističući kako je sretan zbog interesovanja koje je KOMEK dobio.

Vjeruje kako će bratstvo između Konye i Sarajeva biti jače iz dana u dan te podsjetio kako ulice, naselja i parkovi u Konyi nose imena po Sarajevu, Bosni i Hercegovini, Aliji Izetbegoviću.

Altay je kazao kako se u ovom ciklusu kursevi KOMEK-a održavaju u tri zemlje na Balkanu i da ih pohađa više od 700 polaznika.

Koordinator TIKA-e u Sarajevu Omer Faruk Alimci kazao je kako je interesovanje za kurseve veliko.

- Kursevi KOMEK-a su organizirani širom BiH. Organizirani su kao reakcija na određene nedostatke i potrebe stanovnika u Bosni i Hercegovini - rekao je Alimci.

{$galerijaFotografija}

Tekija izložba
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.