open-navfaktor-logo
search
EDZUP
Sarajevo: U Skenderiji otvoren Sajam ptica i sitnih životinja
Na izložbama koje organizuje Ekološko društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja (EDZUP) Sarajevo učestvuju brojni izlagači iz BiH i još sedam država koji izlažu više od 3.500 jedinki sitnih životinja po vrstama: golubovi, perad, kunići, fazani, kanarinci, papagaji i akvarijske ribice
20.12.2019. u 16:43
get url
text

U sportskoj dvorani "Mirza Delibašić" u Kulturno-sportskom centru Skenderija danas je otvoren niz sajamskih aktivnosti na kojima će u naredna dva dana biti prezentirane izložbe ptica i sitnih životinja.

Na sajmu-izložbama koje organizuje Ekološko društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja (EDZUP) Sarajevo učestvuju brojni izlagači iz BiH i još sedam država koji izlažu više od 3.500 jedinki sitnih životinja po vrstama: golubovi, perad, kunići, fazani, kanarinci, papagaji i akvarijske ribice.

Sead Đozo, predsjednik EDZUP-a, ovim povodom je istakao da ovo društvo obilježava jubilarnu 90. godišnjicu postojanja u okviru koje imaju privilegiju da organizuju ukupno pet izložbi u jednom terminu.

- Ovdje imamo goste iz sedam država i mi kao domaćini. Tu su s nama prijatelji iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Ukrajine, Srbije. Svi su došli da zajedno s nama uveličaju ovaj jubilej, 90. godišnjicu osnivanja našeg udruženja. Imamo ovdje 2.900 eksponata koji su u vrstama golubova, ptica, kunića - kazao je Đozo, dodajući kako očekuje veliku posjećenost.

Gabriel Remić iz Kiseljaka, jedan od učesnika izložbe koji se bavi uzgojem Belgijskog orijaša oko četiri godine, istakao je da je izložba odlična prilika za prezentaciju sitnih životinja i upoznavanje novih prijatelja koji se bave sličnim hobijima.

- Ovo je prva godina da sam izložio kompletnu kolekciju. Na svojoj prvoj izložbi ove godine sam osvojio nagradu majstora uzgoja u BiH. Broj jedan sam u BiH što se tiče orijaša. Ovo je sve čisto iz hobija, ovdje nemamo nikavu komercijalnu korist niti nekakvu dobit. Čak smo u velikom minusu, oko nekih četiri tisuće maraka godišnje dok odemo dobaviti nova grla iz Njemačke, Austrije, Slovačke, pa dok uložimo u hranu - kazao je Remić.

{$galerijaFotografija}

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić je izrazio zahvalnost svima koji su učestvovali u organizaciji događaja, napominjući kako je ovo posebno lijepa prilika za mališane da na jednom mjestu vide razne ptice i druge sitne životinje.

- Ovaj događaj je po svojoj prirodi vrlo egzotičan, koji izmamljuje osmijeh na lice svih nas, posebno djece. Želim da uživate u naredna dva dana, želim da vaša djeca, koja možda nemaju priliku da vide ovakve životinje svaki dan, saznaju o njima mnogo više - rekao je Bašić.

U okviru sajma-izložbe održava se III Evropski sajam-izložbe Balkanskih rasa golubova, II Evropski sajam-izložbe rasa golubova Jugoistočne Evrope, XI državni sajam-izložbe sitnih životinja, XVII Ornitološki državni sajam-izložbe ptica i izložbe sportskih golubova pismonoša Sarajevske zone - Sarajevo 2019.

Za najmlađe građane BiH, đake i učenike, organizuju se radionice na kojima mogu slikati i crtati najomiljenije kućne ljubimce, ali i poslušati edukativna predavanja.

Sajam ptica i sitnih životinja u Skenderiji, 20.12.2019.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.