open-navfaktor-logo
search
Glavni grad
Sarajlije odale počast žrtvama srebreničkog genocida
Na ulicama u centru Sarajeva danas nema muzike niti veselja, nego kao i prethodnih godina 11. jula vlada tišina
11.07.2019. u 16:55
get url
text

Stanovnici glavnog grada Bosne i Hercegovine i ove godine su na prigodan način odali počast za 8.372 nevine žrtve srebreničkog genocida. Na ulicama u centru Sarajeva danas nema muzike niti veselja, nego kao i prethodnih godina 11. jula vlada bolna tišina. Brojni Bosanci i Hercegovci, ali i strani turisti na svojoj garderobi nose "Cvijet Srebrenice".

{$galerijaFotografija}

Nažalost, on se danas može kupiti samo na jednom prodajnom mjestu, i to preko puta sarajevske Katedrale.

- Hvala Faktoru što je od početka prepoznao značaj "Cvijeta Srebrenice" i podržavao rad udruženja Gračaničko keranje. Jako smo zahvalni i ponosni na medije koji prepoznaju prave stvari i rade na njihovoj promociji. Hvala što ste i danas sa nama u Sarajevu. Danas '“Cvijet Srebrenice“ prodajemo samo na jednom štandu, zbog brojnih dozvola koje je potrebno prikupiti. Sve volonterski radimo i danas smo prisutni u mnogim gradovima. Naši volonteri nalaze se u cijeloj Krajini. Jako sam ponosna na Krajišnike. Sa cvijetom smo mislima u Srebrenici, ali ne smijemo zaboraviti ni druga mjesta stradanja - Prijedor, Višegrad... I mnogi turisti danas su kupili svoj "Cvijet Srebrenice". Stranci prepoznaju ono što im mi damo da vide. Danas su slijedili naš primjer i sigurno da će po povratku u svoju zemlju pričati o Srebrenici i genocidu koji se desio – kaže za Faktor Azemina Ahmedbegović, predsjednica udruženja Gračaničko keranje.

{$galerijaFotografija}

Mnogi su danas sa posebnom pažnjom gledali skulpturu-instalaciju "Nermine, dođi!" autora Mensuda Keče, koja se nalazi u Velikom parku u Sarajevu. Među njima je bio i Podgoričanin Amir Adrović.

- Genocid u Srebrenici nikada se ne smije zaboraviti. Svake godine na poseban način obilježavam 11. juli – kazao nam je Adrović.

 

Atmosfera u Sarajevu uoči obilježavanja genocida u Srebrenici 2, 11.07.2019
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.