Četvrtak, 21.01.2021.

Glavni grad

Sarajlije odale počast žrtvama srebreničkog genocida

FOTO: Damir Hodžić

Na ulicama u centru Sarajeva danas nema muzike niti veselja, nego kao i prethodnih godina 11. jula vlada tišina

Stanovnici glavnog grada Bosne i Hercegovine i ove godine su na prigodan način odali počast za 8.372 nevine žrtve srebreničkog genocida. Na ulicama u centru Sarajeva danas nema muzike niti veselja, nego kao i prethodnih godina 11. jula vlada bolna tišina. Brojni Bosanci i Hercegovci, ali i strani turisti na svojoj garderobi nose "Cvijet Srebrenice".

Nažalost, on se danas može kupiti samo na jednom prodajnom mjestu, i to preko puta sarajevske Katedrale.

- Hvala Faktoru što je od početka prepoznao značaj "Cvijeta Srebrenice" i podržavao rad udruženja Gračaničko keranje. Jako smo zahvalni i ponosni na medije koji prepoznaju prave stvari i rade na njihovoj promociji. Hvala što ste i danas sa nama u Sarajevu. Danas '“Cvijet Srebrenice“ prodajemo samo na jednom štandu, zbog brojnih dozvola koje je potrebno prikupiti. Sve volonterski radimo i danas smo prisutni u mnogim gradovima. Naši volonteri nalaze se u cijeloj Krajini. Jako sam ponosna na Krajišnike. Sa cvijetom smo mislima u Srebrenici, ali ne smijemo zaboraviti ni druga mjesta stradanja - Prijedor, Višegrad... I mnogi turisti danas su kupili svoj "Cvijet Srebrenice". Stranci prepoznaju ono što im mi damo da vide. Danas su slijedili naš primjer i sigurno da će po povratku u svoju zemlju pričati o Srebrenici i genocidu koji se desio – kaže za Faktor Azemina Ahmedbegović, predsjednica udruženja Gračaničko keranje.

Mnogi su danas sa posebnom pažnjom gledali skulpturu-instalaciju "Nermine, dođi!" autora Mensuda Keče, koja se nalazi u Velikom parku u Sarajevu. Među njima je bio i Podgoričanin Amir Adrović.

- Genocid u Srebrenici nikada se ne smije zaboraviti. Svake godine na poseban način obilježavam 11. juli – kazao nam je Adrović.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh