open-navfaktor-logo
search
Bakterije posvuda
Savjet stručnjaka: Ovo su najprljavija mjesta u kući
Kuhinja je mjesto koje u svakom domu ima najviše bakterija. Tu se priprema hrana iz koje se mogu proširiti salmonela i Ešerihija coli
14.10.2019. u 08:19
get url
text

Da li kompulzivno ribate vaš toalet u strahu od bakterija? Odlično, ali koliko često mijenjate peškire za kupanje i brisanje ruku?

Vjerovatno često čistite peć i mikrovalnu, ali koliko često očistite svoj frižider, ručke u kuhinji ili naspete sredstvo za čišćenje sudopera i odvoda?

Mikrobi su posvuda, a neki su i dobro za naš organizam. Čistite mjesta u vašem domu koja su puna opasnih bakterija, a evo gdje se nalaze. Više opasnih bakterija ima u sudoperu u kuhinji nego u wc-u, kazao je mikrobiolog Charles Gerba, profesor javnog zdravstva, prenosi CNN.

Peškire, ističe, treba mijenjati svaka tri do četiri dana jer ih mogu kontaminirati tuđe bakterije.

- Na peškirima najčešće nalazimo Ešeriju coli. U roku od tri do četiri dana razmnožit će se na njima jer je riječ o mokrom i vlažnom mjestu. Bakterija se teško riješiti ako veš perete na niskim temperaturama. Peškiri se sastoje od gustih vlakana i zaista ih je teško dobro oprati - pojašnjava on slikovito navodeći kako će ljudi više Ešerihije coli razmazati po licu brisanjem prljavim peškirom nego da gurnu glavu u wc šolju i puste vodu.

Ističe kako peškire treba prati na visokim temperaturama i dobro ih osušiti.

Kuhinja je mjesto koje u svakom domu ima najviše bakterija. Tu se priprema hrana iz koje se mogu proširiti salmonela i Ešerihija coli.

- Posljednja istraživanja pokazala su da na daskama za rezanje ima više fekalnih tvari nego na dasci u wc šolji u prosječnom kućanstvu. Sigurnije je napraviti sendvič u wc-u nego na dasci – kazao je dr. Gerba, dodajući da je rasadnik bakterija i sudoper.

Pojašnjava kako je daske za rezanje i sudoper najbolje prati izbjeljivačem kojeg sadrži većina proizvoda za čišćenje kuhinje. Ako želite sami napraviti svoje sredstvo za čišćenje umjesto kupovnog, možete u tri i po litra vode dodati kašiku izbjeljivača.

Dodatno, možete potražiti i sredstva za čišćenje koja neće štetiti okolišu. Stručnjaci savjetuju kako bi otopinu izbjeljivača trebali koristiti najmanje jednom mjesečno kako biste očistili kuhinjske odvode i mjesta za odlaganje hrane poput kuhinjskih sudopera, a mrežice iz sudopera trebali biste prati najmanje jednom sedmično u mašini za pranje suđa.

Blagom otopinom izbjeljivača poželjno je svakog dana prebrisati i površine na kojima jedete.

Najprljaviji predmeti u kući

S obzirom da se spužvice za pranje suđa, u kuhinji koriste i za brisanje sudopera, pranja okolnih površina, daske za rezanje, ne bi trebalo da nas iznenadi da je upravo to predmet koji ima najviše bakterija u kuhinji.

- Skupio sam spužvice iz nekoliko stotina kućanstava i na 15 posto njih sam pronašao salmonelu, tako da sam malo paranoičan kad je o njima riječ - kazao je dr. Gerba.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da je 20 posto bolesti probavnog trakta započelo hranom koju su ljudi pojeli kod kuće. Istraživanje iz 2017. godine otkrilo je 362 različite vrste bakterija koje žive na kuhinjskim spužvicama, a samo na dva i po kubna centimetra otkrili su 82 milijarde bakterija. Nije pomoglo ni iskuhavanje spužvice ili pranje u mašini za suđe. Bakterije su se jednostavno odmah opet namnožile. Stoga, mijenjajte spužvice najmanje jedanput na tjedan.

Frižider, lopte, drvene kuhače

- Drške frižidera su često izvor bakterija jer ih ukućani dodiruju nakon što su dirali hranu, a često i sirovo meso.

Također istraživanja su pokazala kako je 36 posto frižidera koje su testirali sadržavalo salmonelu i Ešerihiju coli u dijelu za držanje mesa, dok je odjeljku za meso, dok je 36 posto odjeljaka za povrće bilo zaraženo salmonelom i listerijom.

Djeca se kući vraćaju s igrališta ili nekog sportskog druženja donoseći bakterije u kuhinju.

- Testirali smo nogometne lopte i one su izvor Ešerihije coli jer se kotrljaju po tlu sa psećim izmetom. Djeca diraju te lopte, kao i sprave na igralištu koje često ptice isprljaju svojim izmetom. Prvo bi, prilikom ulaska u kuću, trebalo oprati ruke - kazao je.

Čak 36 posto gumenih kuhača i rezača pizze također je sadržavalo Ešrihiju coli. Za brzo čišćenje kuhinje Gerba preporučuje dezinfekcijske maramice umjesto spreja jer smatra da se sprej pogrešno koristi. Ako smatrate da su maramice previše skupe ili želite da uštedite, kod sprejanja pazite da nanesete dovoljnu količinu spreja i ostavite ga na površini dovoljno dugo kako bi djelovao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.