open-navfaktor-logo
search
Krst na spomeniku
SDA, DF, SBB i SzBiH: Pored negiranja genocida, u Srebrenici se i spomenici žrtvama fašizma pokrštavaju
Spomen – ploča sa krstom, i sam krst na spomeniku su nelegalno postavljeni bez dozvole nadležnog odjeljenja u opštini Srebrenica
06.07.2019. u 10:11
get url
text

Svjedoci smo da se u našoj zemlji svakodnevno negira genocid, revidira istorija i povijesni događaji, te pokušava mijenjati istina. Međutim, u Srebrenici se postavljaju nove granice i ide korak dalje kada je sve navedeno u pitanju. U Srebrenici se i spomenici žrtvama fašizma pokrštavaju, navodi se u saopćenju za javnost OO  SDA, DF, SBB i SzBiH Srebrenica.

- Poznato je da su nakon Drugog svjetskog rata, posmrtni ostaci poginulih partizana, ali i civila, skupljeni u zajedničku kosturnicu koja se dugo nalazila u središtu Srebrenice. Sedamdesetih godina 20. stoljeća kosturnica je izmještena i žrtvama fašizma izgrađeni su spomenik i nova kosturnica. Bio je to spomenik civilima i borcima NOB-a, žrtvama fašizma. U blizini spomenika su se nalazile kamene ploče na kojima su pisala imena žrtava iz kosturnice. Po imenima se moglo zaključiti da žrtve nisu bile samo jedne nacionalnosti. Žrtve fašizma su bili svi narodi, pa je tako i spomenik žrtvama fašizma u Srebrenici bio posvećen svim narodima, i prestavljao je širu dimenziju. Pored žrtava čije su kosti skupljene u kosturnicu spomenik je bio posvećen svim žrtvama fašizma - ističe se u saopćenju.

- Za spomenik slobodno možemo reći da je bio partizanski i žrtvama fašizma, jer sada to više nije. Prije nekoliko godina prvo je zamijenjena spomen – ploča. Ploča s petokrakom zamijenjena je spomen - pločom s krstom, a žrtve su postale samo srpske. Prije nekoliko dana na spomenik je postavljen i pravoslavni krst, te služen parastos i liturgija -dodaje se u saopćenju.

Iz OO  SDA, DF, SBB i SzBiH Srebrenica navode da je činjenica da su fašisti sa svojim saradnicima ustašama i četnicima počinili strašne zločine tokom Drugog svjetskog rata. U tim zločinima stradali su Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Jevreji, Romi. Tako je bilo i u Srebrenici. Pijetet treba iskazati prema svim žrtvama i svim narodima koji su stradali tokom Drugog svjetskog rata. Spomenik žrtvama fašizma u Srebrenici je upravo to i značio.

- Spomen – ploča sa krstom, i sam krst na spomeniku su nelegalno postavljeni bez dozvole nadležnog odjeljenja u opštini Srebrenica. Tražimo da nadležno odjeljenje reaguje, kao i ustanove i institucije, da se ukloni spomen – ploča i krst, te da se vrati orginalna spomen – ploča koja je posvećena žrtvama fašizma. Pozivamo i udruženja antifašista da reaguju na falsifikovanje istorije i istine o antifašističkoj borbi i žrtvama fašizma - zaključuje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.