Želimo informisati javnost da je Vlada KS odbila amandman Kluba zastupnika SDA, kojim smo tražili da budu osigurana sredstva u iznosu od milion KM, u budžetu za ovu godinu, za projekat "Opsada Sarajeva '92-95 – Memorijalni centar Žuč", saopćili su iz SDA Sarajevo.

-Iako je ovaj projekat, koji treba da realizira Fond Memorijala, već dogovoren između Općine Novi Grad i Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS, Vlada KS je bez ikakvog obrazloženja ili argumenta odbila ovaj amandman, dajući jasno do znanja da im Memorijalni centar Žuč nije u prioritetima - navode iz SDA Sarajevo.

Pozivaju Vladu KS da objasni građanima zašto je odbila pružiti finansijsku podršku za Memorijalni centar Žuč, koji je od najvećeg značaja za zaštitu sjećanja na vrijednosti odbrambeno-oslobodilačkog rata.

-Podsjećamo da je Vlada KS uložila ogromne napore u promociji projekta obnove kapele za Gavrila Principa kao simbola velikosrpske ideologije, a sada je bez obrazloženja odbila podršku projektu, s ciljem čuvanja sjećanja na Safeta Zajku i heroje Armije BiH koji su odbranili Sarajevo od napada velikosrpskog agresora - saopćeno je.