Četvorodnevna, privatna, posjeta prebogatog šeika Ujedinjenih Arapskih Emirata Derventi izazvala je nesvakidašnju pažnju, uzburkala duhove, ali i, između ostalog, posrećila se najmlađim i najstarijim žiteljima grada na Ukrini.

Više zlatnih satova, telefona i drugih dragocjenosti, završilo je u rukama Dervenćana, kao lični dar šeika Talib bin Sakr al Kašimija, a osim srećne dječice, koja se tog dana zatekla na ulici, stari i nemoćni u ovdašnjem Staračkom domu, uz simbolično ljubljenje ruku, počašćeni su i sa po 100 maraka!

Međutim, prvobitno je kao grom iz vedra neba gradom odjeknula glasina da bi se u šeikovim rukama uskoro mogao naći posavski “Biser”. Velelepni i jedini hotel u centru Dervente, gdje se uvaženi gost iz Katara smjestio sa saradnicima, ličnim kuvarom i obezbjeđenjem. Tu spekulaciju, za otklanjaju Mile i Branislav Nović, otac i sin, vlasnici hotela, koji su i ugostili šeika.

- Tačno je da smo još ranije otvorili mogućnost prodaje hotela, ali tu ponudu nismo ni pomenuli, a kamoli o tome pregovarali, kako naš cijenjeni gost ne bi, možda, pomislio da je naše gostoprimstvo i prijateljstvo proisteklo iz interesa - kaže Mile Nović.

Mlađi Nović pojašnjava da je riječ o uzvratnoj posjeti šeika kojeg je on prije više mjeseci slučajno upoznao. Posjeta Derventi je, zapravo, uzvratna za šeikovo izuzetno gostoprimstvo Novićima u Sarajevu.

- Derventa ne pamti da je jedan takav gost, a pogotovo vladar, izuzetnom jednostavnošću, neposrednošću i širokim srcem, razgalio srca i naprečac pridobio simpatije njenih žitelja koji su ga upoznali. Svako dijete koje je sreo celivao je u glavu, a korisnike Staračkog doma “Lug” ljubio u ruku i, takođe, novčano častio - priča Branislav.

U toj ustanovi kažu da nisu mogli ni sanjati da će ih “neko sa strane” izgrliti kao najrođenije, častiti “stotkom”, i to još šeik.

Naravno, darovano je i osoblje “Bisera”, domaće obezbjeđenje, a za najmlađe Noviće u Londonu su poručeni najnoviji telefoni.

- Na moje riječi da se mi osećamo neugodno zbog svih tih darova, šeik je uzvratio da je za njega “grijeh propustiti priliku da, ako već može, nekoga usreći”, objašnjava tu velikodušnost Branislav.

Kako saznaju Novosti, ipak, nije išlo sve tako bajno. Izvor govori da su se neki ovdašnji zvaničnici prvobitno pojavili u sportskoj i lovačkoj odjeći. Tek kada su im djeca putem interneta provjerila da je šeik Talib član porodice Al Kašimi, vladara jednog od sedam emirata u sastavu UAE, sa mnogobrojnim objektima, ne samo u BiH, vratili su se “kravatirani i obučeni kao cvjetovi”.

Šeik Talib je prisustvovao kupu Dervente u latinoameričkim plesovima, zajedno sa čelnim čovjekom opštine, Miloradom Simićem, koji je iznenada prispjelom gostu poželeo dobrodošlicu.

Šeik je uzvratio da je očaran ljudima i gradom sa izvanrednim položajem, jednako udaljenim od prijestonica kao što su Beograd, Zagreb i Sarajevo.

- Nadam se da ćemo u ovaj prelijepi grad dovesti arapske investitore i turiste u cilju njegovog daljeg razvoja - rekao je šeik nakon posjete “Mreži Netvork”, austrijskoj firmi u Derventi gdje je rađen sat za Meku u Saudijskoj Arabiji, zvanično najveći na svijetu.

Novići će, kažu, šeiku Talibu upriličiti i višednevnu posjetu Beogradu.

- Zahvaljujući jednom prijatelju udesićemo i vožnju avionom iznad srpske prijestonice, a šeik će posjetiti i ambasadora svoje zemlje kao i prijatelja, investitora ‘Beograda na voidi - kaže Branislav Nović, dio beogradskog programa šeikove posjete.