open-navfaktor-logo
search
Mektić davno pojasnio
Selektivni progoni: Tadić ne zanima bogatstvo Čovića i Dodika, ne zanima je Višković, Lukač, "Ikona"...
Prije godinu državni zastupnik i bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je kako postoji dosta pouzdanih informacija da određene političke stranke na čelu sa njihovim šefovima imaju političku moć i dominaciju nad nosiocima pravosudnih funkcija.   
15.07.2021. u 13:41
get url
text

- Svi pratimo rad Tužilaštva BiH. Čitava BiH, teritorijalno mislim, nije amnestirana od korupcije, dešava se na svim nivoima vlasti. I to ozbiljna korupcija i kriminal koja izvlači javni novac od građana i prenosi ih u privatne džepove. Kad pogledamo statistiku, to je nevjerovatna činjenica i nevjerovatna stvar Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Vidjet ćete da se Tužilaštvo BiH samo bavi Sarajevom i jednim dijelom Federacije. Pripremajući se malo za ovu emisiju, pogledao sam neku statistiku. Recimo četiri puta više istraga i optužnica za prošlu godinu je podignuto u Federaciji u odnosu na Republiku Srpsku, a da ne govorim u odnosu na pojedine kantone. Imate Kanton broj 10, Livanjski, je li, kako ga zovu, u prošloj godini je nula istraga. Nema nijedne istrage - kazao je Mektić i nastavio:

- A sad ako hoćemo već, mada ja to ne volim, na takav način da dijelim Bosnu i Hercegovinu, u kantonima sa hercegovačkom većinom samo devet istraga je sprovedeno od strane Tužilaštva BiH, u RS-u četiri puta manje, u pola Federacije deset puta manje, što znači da postoji politički deal i politički utjecaj na koji je svjesno pristala glavna tužiteljica Gordana Tadić i onda se samo vrti ovdje oko Sarajeva, i tamo do Zenice, i tu negdje i tu što se desi, tu promptno reaguje.

Mektić je iznio statistiku, a kada se malo bolje pogleda, vide se brojne afere koje tužiteljicu Tadić ne zanimaju. Afera "Ikona", "Potkivanje", neustavni referendum u Republici Srpskoj, postrojavanje pripadnika Oružanih snaga BiH povodom neustavnog 9. januara, "Pokretna bolnica u RS-u", premijer RS-a Radovan Višković koji se godinama dovodi u vezu sa genocidom u Srebrenici, ministar MUP-a RS-a Dragan Lukač također se dovodi u vezu sa ratnim zločinom, sumnje na koji način su ogromnu imovinu stekli Milorad Dodik i Dragan Čović....

Ako smo pred zakonom svi isti, kako nam se to poručuje, zašto se onda sve ovo gura pod tepih? Mektić je pojasnio. Dogovor Čovića i Dodika da Tadić ne dira ono što oni pokrivaju, a zauzvrat oni će njoj čuvati leđa.

O kriminalu za koji se sumnja da je počinio Čović, a za što nikada nije odgovarao, govorio je i delegat u Domu naroda BiH i bivši direktor FUP-a Zlatko Miletić. Kazao je, između ostalog, da s njim u Domu naroda sjedi delegat kojeg je istraživao punu deceniju i koji ima više od 20 krivičnih prijava u vezi sa privrednim kriminalom i korupcijom.

Čović je tri puta optužen, ali se svaki put izvukao. Njegova karijera u prvom redu obilježena je korupcijskim aferama i optužbama za enormno bogatstvo. Čak je u jednom slučaju nestao kompletan fajl na putu od Kantonalnog tužilaštva Sarajevo do zgrade Suda BiH.

Prije dvije godine, novinari CIN-a objavili su detaljnu analizu o Čovićevom bogatstvu. No, ni to nije bilo dovoljno za Tadić da posumnja na koji se to način on obogatio i kako je i kojim novcem kupovao silne nekretnine. 

Rezime je da se Čović bogato udao za Bernardicu Prskalo, i da je njegov punac Blago Prskalo jedan od najbogatijih penzionera u Bosni i Hercegovini. Iako posljednjih 30 godina prima rudarsku penziju, nevjerovatno, ali istinito, Čovićev punac ima stan sa garažom, vilu u Hrvatskoj koju je platio skoro 790.000 KM te porodičnu kuću u Mostaru.

Bračni par Čović je većinu svojih nekretnina dobio na poklon ili kupio do 2003. godine. Nakon što su otvorene istrage i sudski sporovi protiv Čovića zbog sumnje da je koristio javne funkcije za ličnu korist, situacija se promijenila. U narednim godinama nekretnine je, uglavnom, kupovala Bernadica Čović u ime svoje rodbine, a poslije je neke od tih nekretnina i dobila na poklon.

Za tri godine, koliko je obavljao dužnost ministra finansija, protiv Čovića su podignute tri optužnice. Uz slučaj poznat kao "Eronet" u kojem mu je suđeno zajedno sa Matom Žarićem i ostalim, vođen je i sudski postupak zbog afere "Lijanovići". Čović je bio optužen za nezakonito izdavanje uputa i omogućavanje firmama "Lijanovići" i "Mesna industrija Lijanovići" da izbjegnu platiti skoro 39 miliona KM carinskih obaveza i tako ostvare nezakonitu dobit.

U trećem slučaju Čović je bio optužen da je zajedno sa Edhemom Bičakčićem, tadašnjim premijerom FBiH, nenamjenski potrošio 7,8 miliona KM budžetskih rezervi. Tim novcem su kupljeni i renovirani stanovi zaposlenicima u organima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Iz svih sudskih procesa Čović je izašao kao pobjednik. Slučajevi su padali zbog zastare, nedostatka dokaza ili gubljenja dokumenata. On je gradio političku i karijeru univerzitetskog profesora.

Nakon pozicije federalnog ministra finansija odlazi u Predsjedništvo BiH. Sa te funkcije ga je 2005. godine smijenio tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashwon, nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv njega za zloupotrebu položaja. Tada mu je zabranjeno obavljanje izvršnih političkih funkcija. Čović je 2010. godine postao delegat državnog parlamenta, a 2014. izabran je za još jedan mandat u Predsjedništvo BiH.

VEZANI TEKST - Dodiku ne daju da kupi tri sprata u "Beogradu na vodi", kćerka Gorica: Tata je novac u kešu unio u BiH

I Milorad Dodik je jedan od najbogatijih bh. političara. Prema podacima koje je objavio CIN, Dodik ima kuću u BiH koja vrijedi 300.000 KM, ali i vilu u Beogradu, čiju vrijednost procjenjuje na milion i 700.000 KM. Za tu vilu vraća kredit Pavlović banci iz Bijeljine, a iznos duga kojega po toj osnovi ima je milion KM.

Taj kredit kao i kupnja vile u Beogradu bio je predmet policijske istrage zbog sumnje da je Dodik do nje došao gotovim novcem, a onda to "pokrio" fiktivnim kreditom. No njegova sposobnost da vraća dug nije upitna, prema podacima koje su objavljeni, jer je naveo kako je u 2018. godini uspio zaraditi čak 225.000 KM. Na ime plaća u toj godini zaradio je jedva 55.000 KM, a razliku u zaradi pravdao je poljoprivredom i izdavanjem beogradske vile.

Dodik u Beogradu ima i dva stana od po 78 kvadrata, garažu, poslovne prostore u Laktašima...

Novinar Slobodan Vasković objavio je kako Dodiku nedavno nije dozvoljeno da kupi tri sprata objekta koji se gradi u okviru kompleksa "Beograd na vodi", a koji vrijede najmanje 10 miliona eura.

Vasković je prije 15-ak dana pisao i da je Tužilaštvo BiH navodno ponovo otvorilo istragu o kupovini vile na Dedinju, ali da to "Dodik preko svojih ljudi u Tužilaštvu BiH skriva od javnosti".

VEZANI TEKST - SIPA izbačena, MUPKS uključen: Tadić se sveti, uhapsila Mehmedagića prije nego bude smijenjena?

Sve navedeno u ovom tekstu ne zanima Gordanu Tadić, ali zato su joj na meti mediji kojima prijeti ukoliko ne uklone tekstove koji se njoj ne sviđaju, te diploma i kuća direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, ali ne zanimaju je ni ratni zločini te je za pola godine tim koji ona vodi podigao samo dvije optužnice, u vezi s imenovanjima članova Centralne izborne komisije BiH koje je prema njenom mišljenju trebalo istražiti...

Kada se sagleda cjelokupna situacija, brojne kritike koje su međunarodne institucije i strani eksperti uputili na (ne)rad pravosudnog vrha itekako su na mjestu, a da Tužilaštvo BiH radi u interesu određenih politika ponajbolji dokazi su selektivni progoni oponenata i zvaničnička koji predstavljaju prijetnju ostvarivanju interesa političkih struktura koje ga kontroliraju. 

- Mnoge će glave pasti prije nego što mene smijene - rečenica je koja se već mjesecima prepričava u hodnicima Tužilaštva BiH, a koju je, navodno, izrekla glavna državna tužiteljica Gordana Tadić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.