open-navfaktor-logo
search
Zmajice se spremaju za SP
Selektor Zmajeva "u problemima": Nurkić donio kvalitet, ali i poremetio uloge u ekipi
Košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, ženska i muška, u Sarajevu se pripremaju za predstojeće izazove.
17.08.2022. u 14:33
get url
text

Zmajice će nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Australiji, a Zmajevi na Eurobasketu u Njemačkoj.

Danas su selektori i kapiteni održali zajedničku konferenciju za medije, a pred novinare su izašli Milica Deura, Goran Lojo, Adis Bećiragić i Miralem Halilović.

- Prvi dio priprema smo odradili u Italiji, odigrali pet utakmice protiv američkih koledža, prisutna je maksimalna koncetracija kod djevojaka. Ovo je pvi put da ćemo igrati Svjetsko prvenstvo i učinit ćemo sve da se spremimo i odradimo posao kako treba - kazala je Deura, koja nije željela govoriti o finansijskim problemima u kojima su se našle naše reprezentacije:

- Nama kao sportistima je primaran cilj da se što bolje spremimo i da igramo za BiH. Sve ostale stvari koje nisu u našim rukama i prepustit ćemo nekom drugom.

Deura je najavila i dvomeč protiv Portugala.

VEZANI TEKST - Zmajice okončale pripreme u Italiji, selektor Lojo zadovoljan

- Spremamo se za svaku utakmicu, tako ćemo i za Portugal. Ovo će biti odlična provjera da vidimo u kakvom smo stanju. Poslije toga putujemo u Francusku, gdje ćemo imati posljednje provjere pred SP - istakla je Deura.

Lojo je najavio oko što očekuje Zmajice u narednom periodu.

- Okupili smo se prije desetak dana i otišli u Italiju. Malo je to obrnut redoslijed, ali zbog specifičnosti termina nismo mogli naći druge rivale. Na pripreme smo poveli 16 igračica, Jones će se prikčjučiti po završetku klupskih obaveza u WNBA ligi.

Na Ilidži ćemo sutra i prekosutra igrati zatvorene utakmice protiv Portugala, a onda slijedi odlazak u Francusku i odigravanje prijateljske utakmica. Poslije toga pauza, od 27. augusta do 11. septembra na Vlašiću, a onda put u Australiju, gdje ćemo pokušati dogovoriti duel sa Malijem - kazao je Lojo.

Adis Bećiragić, selektor Zmajeva, govorio je o impresijama na turniru u Estoniji.

- Kada pogledamo trenutnu situaciju iz svih uglova, zadovoljan smo onim što smo uradili. Nama kao trenerima najveći je problem, odnosno najveći zadatak to što smo dobili Jusufa Nurkića koji je svojim dolaskom donio veliki kvalitet, ali samim time i poremećaj u ulogama u ekipi. Za trenere i igrače će biti najveći zadatak da se nove uloge što prije prihvate, da se odrade na najbolji mogući način, tako da bi taj kvalitet koji smo dobili sa Nurkićem došao do izražaja. Mislim da smo na tom putu i bilo bi nam drago da imamo bar još dvije pripremne utakmice prije kvalifikacija za SP. Mislim da ćemo do utakmice protiv Crne Gori doći do zadovoljavajućeg nivoa što se tiče tog taktičkog dijela, pogotovo u podjeli uloga i odgovornosti, koja je i najvažnija za jednu ekipu.

Svi su prihvatili svoje uloge. Kada se mijenja hemija ekipe, treba vrijeme da se stave stvari na svoje mjesto. To nam je najveći zadatak i igrači su svjesni. Njihovo zalaganje i velika želja pokriva sve nedostatke s vremenom. Ako uspijemo da to posložimo bit ćemo opasna ekipa. Ako ne uspijemo možemo to pokriti dobrom odbranom - kazao je Bećiragić, osvrnuvši se na "pad" protiv Estonije u trećem periodu:

- Pad u trećoj četvrini protiv Estonije može se opravdati i umorom. Putovali smo 17 sati, dan ranije igrali protiv Belgije i pobijedili, a protiv Estonije nas je stigao u umor.

{$galerijaFotografija}

Govorio je i o izjavama selektora Crne Gore da je sve podređeno utakmici s BiH.

- Svjesni smo da je utakmica važna i njima i nama. Oni će imati prednost domaćeg parketa i publike. Ja se nadam da pametnom igrom možemo iskoristiti vjerovatno njihovu nervozu i da napravimo veliki korak ka Svjetskom prvenstvu - istakao je Bećiragić.

Miralem Halilović se dotakao finansijskih problema u KSBiH.

- Pripreme teku odlično, momci vrijedno treniraju s obzirom na svakodnevne natpise i pitanja hoćemo li ići na Eurobasket. Htjeli ili ne to ostaje negdje u glavi. Zahvalni smo ljudima koji žele pomoći reprezentaciji.

VEZANI TEKST - Jusuf Nurkić vodio BiH do pobjede protiv Belgije

Na Vlašiću smo fizički odlično radili, u Estoniji smo imali dobar test jer smo igrali utakmicu za utakmicom, što nas čeka i na EP. Jusuf Nurkić je donio novu dimenziju, totalno drugi nivo, on pripada ešalonu koji pravi razliku. Pomaže i nama, otvara nam dosta prostora. Treba ga iskoristiti dok je tu, jer tokom sezone je spriječen da dođe. Nadam se što boljem rezultatu u dvije utakmice, a kasnije i na Evropskom prvenstvu - kazao je Halilović, dodavši:

- Dugo sam u Francuskoj. Selektor je bio moj trener u klubu. Odlična su ekipa. Ne predajemo se unaprijed, a naša šansa je Crna Gora i tu trebamo dati sve karte i probati da pobijedimo - zaključio je Halilović.

Zmajevi će kvalifikacije za SP protiv Crne Gore igrati 24. augusta u Podgorici, a tri dana kasnije na rasporedu je susret sa Francuzima u Skenderiji.

Press konferencija ženske i muške seniorske košarkaške reprezentacije BiH, Adis Bećiragić, Milica Deura, Goran Lojo, Miralem Halilović, 17.08.2022.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.