open-navfaktor-logo
search
Krivične prijave
"Selite se, Turci": Otkrivene osobe koje su pisale prijeteće grafite Bošnjacima u Pljevljima
Specijalno državno tužilaštvo podiglo je krivičnu prijavu protiv Pljevljaka Igora Terzića (34), Nemanje Novakovića (31) i Daneta Vraneša (24), zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.
20.10.2020. u 11:08
get url
text

Krivične prijave podnesene su zbog sumnje da su nakon izbora 30. augusta ispisivali po Pljevljima grafite sa prijetećim porukama muslimanskom i bošnjačkom stanovništvu.

- Istraga za to krivično djelo proširena je na njih 24. septembra - rekao je Pobjedi izvor iz Tužilaštva. 

Podsjećamo, u noći sa 1. na 2. septembar nepoznati vandali razbili su stakla na ulaznim vratima Islamske zajednice u Pljevljima i u prostorije ubacili papir sa stravičnom porukom "Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica".

Također, na objektu koji je u vlasništvu Bošnjaka na drugom kraju grada ispisali su sramne grafite "Selite se, Turci".

Na objektima su ispisivana i četiri "S". 

Sve to unijelo je nemir među Bošnjake u Pljevljima, ali i Crnoj Gori. 

VEZANI TEKST- Samir ef. Kadribašić: Daj Bože da ovo u Pljevljima završi na dobro, otišlo je predaleko

Reagirao je tada i Mešihat Islamske zajednice Pljevlja koji se obratio lideru koalicije "Crno na bijelo" Dritanu Abazoviću navodeći da u tom gradu na sjeveru Crne Gore vlada haos, bezakonje i mržnja prema pripadnicima nacionalnih manjina.

 - Mržnja se valja ulicama grada od strane Vaših i pristalica Vaših koalicionih partnera koji proslavljaju izbornu pobjedu. Pljevlja su vraćena u 1992. godinu, koju pamtimo po teroru nad pljevaljskim i mještanima Bukovice muslimanima, ubistvima, fizičkim i napadima na imovinu, uvredama, javnim poniženjima - navodi se u saopćenju Mešihata Islamske zajednice.

Oni su pozvali Abazovića da dođe u Pljevlja u uvjeri se u opisano stanje "prije nego bude kasno".

- Odgovorite građanima je li ovo planirani epilog predizborne kampanje koju ste vodili sa Vašim političkim partnerima - upitali su u Mešihatu Islamske zajednice Pljevlja, prenosi pobjeda.me.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.