open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud odlučio
Semenya može trčati i na 800 m do kraja postupka
Semenya se žalila na takvu odluku CAS-a, u čemu su je podržali mnoge kolegice i kolege iz atletskog svijeta
03.06.2019. u 21:32
get url
text
get url
text

Dvostruka olimpijska pobjednica na 800 metara, južnoafrička atletičarka Caster Semenya, moći će se takmičiti u svojoj omiljenoj disciplini bez uzimanja lijekova za snižavanje nivoa testosterona, sve dok o njezinoj žalbi odluku ne donese švicarski Vrhovni sud, objavili su njezini advokati u ponedjeljak.

Podsjetimo, prošlog je mjeseca Sud za sportsku arbitražu (CAS) podržao Međunarodnu atletsku federaciju (IAAF) u primjeni pravila o snižavanju nivoa testosterona kod osoba s različitostima u spolnom razvoju, kojima pripada i Semenya, a koje se žele takmičiti u konkurenciji atletičarki u trkačkim disciplinama od 400 metara do jedne milje.

Semenya se žalila na takvu odluku CAS-a, u čemu su je podržali mnoge kolegice i kolege iz atletskog svijeta, a bilo je i onih koji su se zalagali za primjenu novog pravila, prenosi Fena.

- Švicarski Vrhovni sud je naredio IAAF-u da odmah zaustavi primjenu pravila koje se odnosi na Caster Semenyu i dopusti joj da se takmiči u ženskoj konkurenciji bez ikakvih restrikcija, sve do završetka žalbenog postupka - navodi se u saopćenju Semenyinih advokata.

Zasada ne postoji vremenski okvir u kojem sud mora donijeti konačnu odluku, ali IAAF je najavio da će podnijeti dodatnu dokumentaciju sudu. Iz Međunarodne atletske federacije su poručili da nisu dobili odluku suda.

- Odluka Vrhovnog suda je dobrodošla privremena zaštita Caster Semenye. Ovo je važan slučaj koji će imati dalekosežne posljedice u poštivanju ljudskih prava atletičarki - izjavila je Dorothee Schramm iz advokatske kancelarije Sidley Austin LLP koji vodi Semenyin žalbeni postupak.

- Zahvalna sam švicarskim sudijama na ovoj odluci. Nadam se da ću po završetku žalbenog postupka ponovno slobodno moći trčati i takmičiti se - izjavila je Semenya preko svojih advokata.

U posljednjem nastupu na 800 metara, prije nego što je nastupila IAAF-ova zabrana, Semenya je slavila na mitingu Dijamantne lige u Dohi, koji je održan 3. maja. Sljedeći nastup na ovoj dionici Južnoafrikanka bi mogla imati na mitingu Dijamantne lige u Oslu 13. juna, ali njezini su zastupnici izjavili da ona još nije odlučila gdje će se sljedeći put takmičiti u svojoj omiljenoj disciplini.

U Semenyinom rasporedu za sada su predviđeni nastupi u utrci na 2000 metara u Parizu 11. juna i na mitingu Dijamantne lige u američkom Stanfordu u Kaliforniji, 30. juna, na dionici od 3000 metara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.