Mehanizam za međunarodne tribunale povukao je odluku kojom je postupak za nepoštivanje suda protiv Petra Jojića i Vjerice Radete prebačen u Srbiju, obzirom da su svjedoci u ovom slučaju rekli da ne vjeruju srbijanskom pravosuđu.

Sudija Liu Daqun je u odluci kojom se postupak protiv Jojića i Radete vraća u Haag naveo da je to potrebno obzirom da su svjedoci nevoljni da otkriju svoje podatke srbijanskim vlastima iz straha za život i bezbjednost što čini "održavanje postupka u Srbiji nemogućim".

-Odbijanje svjedoka da daju iskaze u Srbiji bi bitno onemogućilo Tužilaštvo da iznese svoj slučaj i odužilo postupak- stoji u odluci sudije Liua.

Jojić i Radeta, zvaničnici Srpske radikalne stranke (SRS), optuženi su za nepoštivanje Haškog suda u postupku protiv njihovog stranačkog kolege Vojislava Šešelja – koji je pravosnažnom presudom proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na deset godina zatvora.

Tribunal je prethodno, skoro tri godine, tražio od Beograda da uhapsi i izruči Jojića i Radetu, koje je u oktobru 2012. optužio da su utjecali na svjedoke u haškom procesu protiv Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promijene iskaze ili ne svjedoče.

Vlasti Srbije su ranije, tokom dugotrajnog sporenja sa Tribunalom oko hapšenja i izručenja dvoje radikala, predlagali da se njima sudi pred srpskim sudom, ali je Haški tribunal tu mogućnost odbijao. Prije nego što je zatvoren krajem prošle godine, Tribunal je Mehanizmu proslijedio predmet protiv Jojića i Radete na daljnje odlučivanje, i odlučeno je da se postupak prebaci u Srbiju.

Sudija Liu je izdao i novu potjernicu protiv Radete i Jojića i zatražio njihovo hitno izručenje u Haag.

U odluci je navedeno da je navode svjedoka o strahu za njihovu sigurnost provjeravao i Ured registarara Mehanizma, te utvrdio da su navodi svjedoka izazvali zabrinutost u vezi s mogućim posljedicama na sigurnost, privatnost i bezbjednost svjedoka i njihovih porodica.

Srbijanske vlasti su se protivile vraćanju postupka u Haag, navodeći da su izjave svjedoka "neosnovane, pogrešne i arbitrarne", kao i da je zaštita svjedoka u Srbiji na visokom nivou.