open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Silovao djevojku kod Makarske, sud ga kaznio radom za opće dobro
Na sudu u Splitu 34-godišnji M. M. osuđen je nepravomoćno na godinu dana zatvora za kazneno djelo silovanja, pa mu je zatvor zamijenjen radom za opće dobro, i to dva sata rada za jedan dan zatvora.
12.08.2021. u 08:21
get url
text

Njegov prijatelj, koji je bio optužen za pomaganje, oslobođen je jer u tom dijelu iskaza, jer sud nije povjerovao oštećenoj koja je tvrdila da joj je drugookrivljeni držao ruke dok ju je M. M. silovao, piše Dalmatinski portal.

Naime, sve se dogodilo na zadnjem sjedištu vozila BMW coupe, a sud teško može zamisliti tri odrasle osobe u tom prostoru.

Sve se dogodilo u ranim jutarnjim satima početkom augusta 2012. na magistrali na Makarskoj rivijeri. Djevojku su okrivljeni pokupili na autobuskoj stanici. Ušla je u vozilo kojim je upravljao drugookrivljeni, dok je M. M. bio suvozač.

Nasrnuo je na djevojku, ona tvrdi da se branila. Nakon što je drugookrivljenik zaustavio vozilo, M. M. je, navodi se u presudi, izvršio spolni odnošaj. Djevojku su nakon svega ostavili na autobuskoj stanici. Slučaj je prijavila policiji dan poslije.

Ovo je već treća nepravomoćna presuda u ovom slučaju. Prvi put su okrivljeni osuđeni 2014. na četiri godine i devet mjeseci, odnosno, tri godine zatvora. Presuda je pala na Vrhovnom sudu. Na novom suđenju 2017. okrivljeni su oslobođeni, no i ta je presuda ukinuta te je predmet vraćen na novno suđenje pred drugim sudskim vijećem.

Okrivljeni su kategorički demantirali da su išta nažao napravili djevojci. Tvrdili su da je sve bilo dobrovoljno i da nisu prema njoj činili nikakvu prisilu. M. M. je naveo da je u jednom trenutku ipak odustao od spolnog snošaja te smatra da je upravo to revoltiralo oštećenu.

Sud je razmotrio i razloge davanja skoro 15.000 KM ocu oštećene. Novac mu je dao otac M. M. Na sudu je tvrdio da je to napravio kako bi oštećena rekla istinu, no sud to nije prihvatio, već je zaključio da je puno logičnije kako je novac dan da oštećena izmijeni iskaz i ne tereti njegovog sina.

Na kraju, sud je odlučio zamijeniti zatvorsku kaznu radom za opće dobro imajući u vidu dosadašnju neosuđivanost M. M., uredne lične i porodične prilike, činjenicu da je bio stipendista, i sada radi u uglednoj firmi, te pobude iz kojih je počinio kazneno djelo, kao što su mladost, nezrelo ponašanje i neprihvaćanje odbijanja.

Pomogle su i lične prilike, psihologijsko vještačenje prema kom događaj neće na žrtvu ostaviti trajnije posljedice, izvjestan oblik izvršene reparacije oštećenoj, te protek vremena od počinjenja djela do presude u kojem okrivljeni nije iskazao ponašanje suprotno zakonu.

Sud zaključuje kako će se izrečenom sankcijom izraziti društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela i jačati povjerenje građana u pravni poredak temeljen na vladavini prava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.