open-navfaktor-logo
search
Tijelo šalje signale
Simptomi koji ukazuju da trebate kod gastroenterologa
Ako sedmično imate stolicu manje od tri puta, znači da imate problem sa zatvorom, a on je ozbiljan probavni problem
27.11.2019. u 08:15
get url
text

Gastroenterolog je ljekar kojem se možete obratiti za simptome koji se tiču više dijelova tijela, a to uključuje sve, od jednjaka do rektuma.

No, ovo su simptomi zbog kojih biste svakako trebali posjetiti ovog specijalistu:

Zatvor

Ako sedmično imate stolicu manje od tri puta, znači da imate problem sa zatvorom, a on je ozbiljan probavni problem. Najčešće se javlja kod starijih osoba te onih koji ne piju dovoljno tekućine ili u čijoj prehrani manjka vlakana.

Proljev

Grčevi i tečna stolica simptomi su proljeva koji se pojavljuju često, no učestali proljev mogao bi biti simptom sindroma iritabilnog crijeva.

Žgaravica

Učestala žgaravica može biti simptom gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) koja je dobar razlog da odete kod ljekara.

Kamenac u žuči

Kamenac, ali i nakupljanje želučane kiseline, rezultirat će bolovima u predjelu stomaka koji mogu potrajati satima ili se pak mogu pojaviti iznenada. Ako osjetite konstantnu bol, otiđite kod gastroenterologa.

Kolonoskopija

Ljekara možete posjetiti iako vas ne muče određeni bolovi i ne pokazujete određene simptome. Primjera radi, gastroenterologa bi bilo dobro posjetiti kako biste se podvrgnuli kolonoskopiji, a za osobe koje imaju više od 50 godina preporučuje se kolonoskopija svakih pet do 10 godina.

Preventivni pregled za karcinom

Starije odrasle osobe trebale bi steći naviku redovnih preventivnih pregleda za rak koji može nastati u probavnom traktu kakav je karcinom debelog crijeva.

Čir želuca

Manifestira se pojavom učestalih simptoma koji podrazumijevaju bol koja se javlja između zdjelice i pupka na sredini stomaka. Nekada boli usljed gladi, karaktera pečenja koja može popustiti na primjenu antacida, nekada s tendencijom širenja u leđa. Ako imate ove simptome odmah otiđite ljekaru.

Nadutost

Nadutost je znak da vam nešto od namirnica ne odgovara. Ljekar će pomoći u utvrđivanju takve hrane.

Hemeroidi

Nastaju kada iritirane žile u rektumu nateknu, a sve nuspojave ovog stanja gastroenterolog će riješiti brzo i jednostavno.

Tragovi krvi u stolici

Krv u stolici ozbiljan je znak da nešto nije u redu, a ako primijetite tragove krvi, obratite se gastroenterologu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.