open-navfaktor-logo
search
Nastupao za Njemačku
Sin bivšeg reprezentativca BiH novo pojačanje rukometnih Zmajeva?
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine uskoro bi mogla dobiti neočekivano pojačanje. 
09.02.2022. u 22:08
get url
text

Dres Zmajeva trebao bi obući srednji bek bundesligaša Lemga Tim Suton, piše Sport1.

Selektor Ivica Obrvan i jedan član UO zadužen za rad reprezentacije su već obavili razgovore sa Sutonom i on je spreman da promijeni sportsko državljanstvo, s obzirom na to da je već igrao za Njemačku.

Dvadesetpetogodišnji rukometaš ove sezone je postigao ukupno 40 golova za Lemgo u 14 nastupa, a najefikasniji je bio u 9. kolu protiv Fuchse Berlina, kada je postigao šest golova. Protiv Mindena i Bergischera je pogađao po pet puta. Ubilježio je i 14 asistencija za saigrače. 

Ukupno je u bundesligaškoj karijeri odigrao 192 meča i postigao 584 gola. U drugoj Bundesligi je odigrao 70 mečeva i postigao 422 gola. Sa reprezentacijom Njemačke bio je svjetski juniorski prvak te je proglašen za najboljeg igrača prvenstva.

Inače, Suton je upisao 11 nastupa za njemačku reprezentaciju, a posljednji put je igrao za Nijemce 13. aprila 2019. godine. U principu, to znači da bi za BiH mogao debitovati u aprilu ove godine, ukoliko prođemo Grčku u predbaražu, te dođemo do susreta protiv Crne Gore. Upravo susret protiv Crne Gore koji će se eventualno igrati u tuzlanskom Mejdanu bio bi debitantski za sjajnog srednjeg beka. 

Tim Suton je sin pokojnog Gorana Sutona, bivšeg reprezentativca BiH, koji je za naš nacionalni tim odigrao 34 mečeva. Bio je igrač i trener Zrinjskog, a trenirao je i mlađe kategorije godišta 1988/89. rukometaša. Osim BiH bio je mladi reprezentativac Jugoslavije. U trenerskoj karijeri radio je sa bundesligaškim klubovima HSG Düsseldorf i Lübbecke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.