open-navfaktor-logo
search
Uputili zahtjeve
Sindikat Rudnika Kreke napustio sastanak: Direktor proizvodi haos, samo dijelu radnika dao plaće
Jednostranom odlukom v.d. direktora Rudnika Kreka Huseina Trumića danas je počela isplata julske plaće za dio radnika, a nisu osigurani uvjetu za isplatu u drugim organizacionim jedinicama.
19.08.2021. u 19:27
get url
text

Ovo je navedeno u zaključcima Sindikata Rudnika Kreka usvojenim nakon današnjeg sastanka predstavnika radnika i menadžmenta na kojem su i dobili informacije o, kako su naveli, jednostranim odlukama Trumića.

VEZANI TEKST - Sindikat Kreke će tužiti Rudnik: Traže da sud poništi odluke o prekidu rada za 111 zaposlenih

Zbog ove spoznaje su, navode, napustili sastanak i optužili v.d. direktora da je ponovnom jednostranom odlukom, koja je od vitalnog značaja za život i rad radnika, "proizvodi haotično stanje, kreira uvjete za prekid u kontinuitetu izvođenja rudarskih radova u Rudniku".

Optužili su ga i da po svaku cijenu želi podijeliti radnike i destabilizirati sindikat.

Nakon što su napustili sastanak, Sindikat je održao vanrednu sjednicu i usvojio četiri zaključka.

Prvi je da zahtijevaju od Trumića da u petak, 20. augusta, najkasnije do 15 sati osigura uvjete za isplatu plaća svim radnicima. Sindikat zatim traži od Trumića da do 10 sati u petak, 20. august, odgovori na zahtjev rukovodstva i nadzorno-tehničkog osoblja PK "Dubrave" i osigura im pokretanje proizvodno-tehnološkog procesa u proizvodnji i preradi uglja.

U protivnom će pozvati Vladu FBiH i "Elektroprivredu BiH" da smijene Trumića.

Zaključeno je i da će u petak u 6 sati ujutro održati vanrednu sjednicu Sindikata na koju su pozvali i v.d. direktora Rudnika Kreka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.