open-navfaktor-logo
search
Na rubu egzistencije
Sindikat SIPA-e: Kako je krenulo, institucije BiH će se ugasiti same od sebe
Povodom medijskih napisa o povećanju plaće uposlenim koji plaću primaju sa budžeta Federacije Bosne i Hercegovine i koje su navodno usaglasile vladajuće stranke u Vladi FBiH, a imajući u vidu povećanje plaće uposlenima koji plaću primaju iz budžeta RS-a koja su se desila tokom 2020. i 2021. godine, Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) javno po ko zna koji put postavlja pitanje predstavnicima vlasti: "Da li iko vodi računa o uposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine".
09.11.2021. u 15:20
get url
text

- Razočaravajuća je vijest o povećanju plaća na nižim nivoima vlasti koje su i do sada mnogo veće u odnosu na primanja na državnom nivou, a koje dolazi u vrijeme dok se uposleni u državnim institucijama brinu za svoja radna mjesta zbog najava o ukidanju institucija Bosne i Hercegovine. Ističemo i podatak da budžet Bosne i Hercegovine za 2021. godinu još nije usvojen, a 2022. godina je na pragu tako da je upitna isplata i ovakvih plaća za narednu godinu - ističu iz Sindikata.

Članovi Sindikata uposleni u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, izuzev prijetnji ukidanjem i zabranom djelovanja na jednom dijelu Bosne i Hercegovine, nisu primijetili brigu i zabrinutost nijednog predstavnika vlasti o uposlenima i njihovim primanjima iako su, kako navode, iste stranke na vlasti i u entitetima i na nivou države pa se stoga pitaju da li je ikome u interesu da ima institucije na državnom nivou te da li su ih svi prešutnim dogovorom "pustili niz vodu".

- Tokom proteklih godina Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu je, samostalno i u okviru Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini, ukazivao na brojne nagomilane probleme uposlenih na državnom nivou i slušao razna i prazna obećanja, zatim protestovao ispred zgrade Vijeća ministara i Parlamenta Bosne i Hercegovine, zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, međutim sve uzalud jer nakon protesta niko od nadležnih se nije udostojio da nas sasluša i pokrene bilo kakvu inicijativu za rješavanje problema - naveli su.

Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu napominje da su plaće na državnom nivou smanjene u periodu od 2009. do 2012. za oko 12 posto, a od 2012. godine, već desetu godinu, stagniraju i to izgleda nikoga ne interesuje.

- Sindikat pozdravlja odluku Vlade Federacije BiH o povećanju plaća uposlenih za 10 posto i traži od predstavnika vlasti na nivou Bosne i Hercegovine da pokažu barem minimum brige za uposlene u institucijama Bosne i Hercegovine, u protivnom kako je krenulo, neće biti potrebe za bilo čijim ukidanjem i ograničavanjem nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine jer će se one ugasiti same od sebe zbog smanjenja zainteresovanosti za rad u njima i odlaska u druga preduzeća, institucije pa i druge države svih onih koji su radeći u državnim institucijama dovedeni na rub egzistencije - navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik Sindikata SIPA-e Edin Kahrimanović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.