open-navfaktor-logo
search
Divljanje nacionalista
Skandal: Radikali ratnog zločinca Vojislava Šešelja napali Natašu Kandić i aktiviste nevladinih organizacija u Beogradu
Članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke napali su večeras fizički aktiviste nevladinih organizacija prije početka promocije knjiga lidera radikala Vojislava Šešelja u zgradi Opštine Stari Grad u Beogradu.
05.02.2020. u 21:22
get url
text
Kandić Nataša napad

Aktivisti Fonda za humanitarno pravo (FHP), Foruma ZFD i Inicijative mladih za ljudska prava došli su na promociju Šešeljevih knjiga sa namjerom da joj prisustvuju i da prisutnima podijele Dosije FHP-a "Zločini nad Hrvatima u Vojvodini".

Aktivisti i simpatizeri radikala su napali šestero aktivista nevladinih organizacija, četiri žene i dva muškarca, grubo ih gurali, bacali na pod i izbacili napolje iz općinskih prostorija uz vrijeđanja, psovke i pogrde, prenosi Danas.rs.

- Ušli smo u u hol, počeli su da nas bacaju, guraju, psuju… Oborili su Natašu Kandić, i mene su oborili, izbacili su nas napolje. Nikakvo općinsko osiguranje nismo vidjeli, nikakvu policiju. U jednom trenutku je došao Šešelj i rekao da nas izbace - ispričala je agenciji Beta Nataša Govedarica, direktorica beogradske kancelarije njemačke organizacije Forum ZFD. 

 

Šokirana Kandić je nakon incidenta kazala:

- Nekada je bilo moguće otići na tribine koje su organizovali pristalice Ratka Mladića, razne ekstremističke desničarske organizacije. Ni tada nismo bili dobro primljeni, ali nije bilo nikakvog nasilja. A ovo večeras je skup u zgradi jedne institucije.

Oni su bili u stanju da nas nekoliko zgaze. Šešeljeva naredba je bila da nas izbace napolje. Gurali su nas, nas nekoliko je popadalo. Da je bila drugačija naredba, ko zna šta bi se desilo.

Ona je ocijenila da i ovaj slučaj, kao i brojni drugi u posljednje vrijeme, pokazuju da ekstremisti više nemaju nikakve kočnice i da osjećaju da mogu neistomišljenicima da rade što god žele.

Govedarica je ocijenila da je večerašnja promocija Šešeljevih knjiga zapravo "negiranje genocida u pseudonaučnoj formi uz potpis ratnog zločinca Vojislava Šešelja u centru Beograda, u prostorijama finansiranim sredstvima građana".

- To je potvrda kontinuiteta nacionalističke politike koju je Srbija vodila ratovima i poslije njih - poručila je ona.

Vojislav Šešelj je u Hagu osuđen na deset godina robije zbog ratnih zločina u BiH i Hrvatskoj,  kao i zbog zločina nad Hrvatima i drugim nesrpskim stanovništvom u Vojvodini tokom devedesetih godina 20. vijeka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.