open-navfaktor-logo
search
Liga prvaka
Skandal u Bjelorusiji zabrinuo i mostarski Zrinjski
Fudbaleri mostarskog Zrinjskog osigurali su naslov prvaka Bosne i Hercegovine i nastup u kvalifikacijama za Ligu evropskih prvaka.
11.05.2023. u 16:18
get url
text

VEZANI TEKST - Za koga navijaju u Mostaru: Oči navijača Zrinjskog uprte prema Rumuniji i Kipru

Plemiću su blizu da u žrijebu imaju status nositelja, ali ih je u tom poremetio i skandal koji trese fudbal u Bjelorusiji.

Shakhtior Soligorsk ostao je bez titule prvaka za 2022. godinu, a kažnjen je i Energetik koji je bio viceprvak u prošloj sezoni. Shakhtior je kažnjen sa 20 bodova minusa u novoj sezoni, a Energetik sa čak 30 bodova.

Izbacivanje tima iz Soligorska iz Evrope znači da će Bjelorusiju u Ligi prvaka predstavljati BATE Borisov koji ima bolji koeficijent od Zrinjskog, te će sigurno imati status nositelja.

Da bi Zrinjski imao status nositelja i da bi bio u povlaštenom položaju mora navijati za trenutne lidere u šampionatima Kipra i Rumunije - Aris Limassol i Farul Constanta.

Ako obje ove ekipe do kraja sezone zadrže liderske pozicije, Zrinjski će biti u povlaštenom položaju na žrijebu zakazanom za 14. juni. Ukoliko Aris ili Farul ne osvoje titule, Mostarci neće biti nositelji!

Ukoliko Plemići budu u povlaštenom položaju, to znači da bi u prvom pretkolu izbjegli mnogo opasnije timove kakvi su Galatarasay, Ferencvaroš, Qarabag, Sheriff, Astana, Maccabi Haifa, Ludogorets...

Tada bi mogući rivali bh. prvaka, između ostalih, bili: Lincoln (Gibraltar), Klaksvik (Farska Ostrva), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Budućnost (Crna Gora), Drita (Kosovo), Rakow (Poljska), Partizani Tirana (Albanija), Hacken (Švedska), Larne (Sjeverna Irska), Urartu (Armenija), Hamrun Spartans (Malta), Swift Hesperange (Luksemburg) i Struga (Sjeverna Makedanija).

Prolazak prve prepreke, odnosno plasman u drugo pretkolo značio bi još minimalno šest evropskih utakmica. Kao što je poznato, ekipa koja ispadne u drugom pretkolu LP ide u treće pretkolo Evropske lige. Ispadanjem u trećem pretkolu Evropske lige ekipa ide u play-off Konferencijske lige, kada bi Zrinjski u dvomeču imao priliku ispisati historiju bh. fudbala i postati prva ekipa u grupnoj fazi nekog UEFA takmičenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.