Riječ je o knjigama koje je Srpska radikalna stranka u oktobru prošle godine poklonila ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu.

Da je komplet knjiga "U Srebrenici nije bilo genocida" Srpska radikalna stranka poklonila ministru Vulinu i da je reč o javnoj svojini, objavljeno je na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, u katalogu poklona. To se, kako piše na sajtu Agencije, dogodilo 21. oktobra 2019. godine.

 Koji je bio povod da predstavnici SRS uruče taj "protokolaran poklon" ministru odbrane nije poznato, a u medijima se ne mogu naći izvještaji o njihovom susretu. Nema informacija da je došlo do sastanka Vulina i Šešelja, koji je, podsjećamo, pred sudom u Hagu osuđen na 10 godina zbog progona Hrvata u Hrtkovcima, odnosno za zločine protiv čovječnosti.

U katalogu poklona Agencije navodi se da je pomenuti komplet Šešeljevih knjiga vrijedan 4.650 dinara, zbog čega Vulin nije mogao da ih zadrži, čak i da je htio. Naime, prema Zakonu o Agenciji, državni funkcioneri ne mogu da zadrže poklon, ukoliko njegova vrijednost prelazi pet posto od prosječne zarade u Srbiji bez poreza i doprinosa.

U svojim knjigama Šešelj negira da se dogodio genocid u Srebrenici i tvrdi da "pokušaji višestrukog naduvavanja broja i lažiranja identiteta srebreničkih žrtava predstavljaju perfidnu i podmuklu političku konstrukciju bez uporišta u realnosti". U njoj "analizira" procese upravo osuđenicima za taj stravičan zločin, kao i presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu u sporu BiH protiv SRJ, odnosno Srbije.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin na poklon je dobio knjigu i od Gorana Vesića, funkcionera SNS i zamjenika gradonačelnika Beograda. Vesićevo djelo "Knjiga o Beogradu" vrijedna je 1.690 dinara. I ona je, kako piše na sajtu Agencije, javna svojina.

Prema presudi Međunarodnog suda pravde, pripadnici Vojske Republike Srpske su pod komandom ratnog zločinca Ratka Mladića i paravojne jedinice Škorpioni prije 25 godina pobili oko 8.000 bosanskih muslimana i počinili genocid. Srbija je tom presudom oslobođena direktne odgovornosti, ali je utvrđeno da ništa nije preduzela da ga spriječi, iako je imala utjecaj na Vojsku Republike Srpske i tamošnje političare.

U Srbiji je usvojen Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom, ali i Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici. Iako se u njoj direktno ne spominje da je u tom gradu počinjen genocid, Deklaracija se poziva na presudu Međunarodnog suda pravde.

Uprkos svemu tome, u Srbiji je i dalje na djelu negiranje i veličanje optuženih, a tome su skloni i pojedini državni funkcioneri. Među njima je i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je govorio da su navodi o genocidu u Srebrenici lažni.