open-navfaktor-logo
search
Rok 15. juli
Skupština KS: Roditelji djece s poteškoćama u razvoju postavili ultimatum šestorki, ili sjednica ili protesti
Potpisi podrške se još zbrajaju, a do danas ih je oko 4.000
04.07.2019. u 22:03
get url
text

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju, organizirali su u protekla tri dana u Sarajevu javno potpisivanje peticije, kojom građani podržavaju njihov zahtjev/ultimatum da Skupština Kantona Sarajevo do 15. jula organizira tematsku sjednicu posvećenu rješavanju problema sa kojima se susreću ili će oni ponovo tog dana izaći na proteste ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Potpisi podrške se još zbrajaju, a do danas ih je oko 4.000.  Roditelji će u petak svoj zahtjev sa peticijom koju su potpisali građani predati u Skupštinu KS.

-Djeca sa poteškoćama u razvoju KS su opet u situaciji da nemaju elementarne stvari u borbi za rast, razvoj, rehabilitaciju i progres. Uprkos činjenici da smo mi, njihovi roditelji nebrojeno puta upozoravali, govorili i nudili različita rješenja za sistemsko rješavanje problema u obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi i drugim resorima relevantnim za rješavanje suludog sistema u kom su se naša djeca našla.

Trakavica je to koja traje godinama, pa su i Vlade prije vas imale iste izazove kao i vi i svima smo govorili jednako, isto, jer rješavanje problema, a ne njihovo guranje pod tepih je jedini način za njihov opstanak i daljnje napredovanje. Vlada u čijem ste vi sastavu je od svog samog početka upoznata sa svim i obećala je hitna i konkretna rješenja, međutim do dana današnjeg ništa nije niti započeto, kamo li riješeno- poručuju roditelji.

Podsjećaju, da su se roditelji nakon silnih peripetija, organizirali kroz nevladin sektor, ali da je iz Vlade poručeno da je to protivzakonito.  

-Nevjerovatno je da je zakonito ovo što sada imamo i šta radite. Nije tačno, draga Vlado Kantona Sarajevo, ostaviti stotine djece bez ičega je protivzakonito i nemoralno! Ako nema zakona, donesite ga. Pozdravljamo činjenicu da se sjednice mogu održavati do ponoći, kad je u interesu politike, pokazali ste nam da vi to možete kad hoćete.

Sada hoćemo mi! Hitnu tematsku sjednicu Skupštine, gdje ćete rješavati sve ove probleme, donijeti konkretne zaključke i mijenjati nakaradne zakone. Tražimo HITNO:

1. Direktne sporazume sa Organizacijama koje rade Vaš posao, te finansiranje istih u punom kapacitetu i bez odlaganja, proglasite ove NVO Organizacijama od javnog značaja, jer one to jesu, a znate Vi više nego dobro koje su to organizacije. Mi nećemo dopustiti više niti dana da se preko leđa naše djece plaća ono što su "partijaši" činili godinama, niti nas interesuju kriminalni odnosi nekih NVO i političkih partija u prošlosti. MI TRAŽIMO OSNOVNO ZA SVOJU DJECU!

2. HITNU izmjenu i dopunu Zakona o socijalnoj skrbi porodica sa djecom,

3. HITNU odluku o finansiranju pregleda i kontrola kod neuro-pedijatara širom regije za svu djecu sa poteškoćama u razvoju, za djecu sa teškim bolestima, djecu sa rijetkim oboljenjima u KS, kao i svih drugih pregleda i zahvata koji su djeci potrebni, a kod nas se čekaju godinama ili ih uopće nema.

4. HITNO formiranje mobilnoga medicinskog tima za svu djecu/osobe koje su bespomoćne i ne mogu same otići ni ljekaru, kamoli imati zdravstvenu uslugu bilo kojeg tipa.

5. HITNU izmjenu obrazovnih normi i standarda, a u najboljem interesu djeteta, shodno svjetskim praksama.

6. HITNO formiranje interresorne komisije koju će sačinjavati isključivo ministri resora, zajedno sa stručnim ljudima iz svojih kabineta. Vrijeme je da zaradite svoje plaće, a ne dobijate "na gotovo" i besplatno sve ono što do sada jeste i Vi, i oni prije Vas, pa ipak niste to niti cijenili niti išta učinili po tom pitanju.

7. HITNO osposobljavanje najmanje 100 asistenata u nastavi od strane stručnog kadra koji će biti zaposleni na neodređeno vrijeme kao "dodatni učitelji", što je svjetska praksa i jedino normalno riješenje. Naša djeca nisu pokusni kunići na kojima ćete isprobavati tek svršene studente koji naravno odu čim dobiju priliku za "pravi" posao, niti ćete ih mijenjati svakih šest mjeseci. To je našoj djeci neprihvatljivo!

8. HITNO osigurati lične asistente za djecu koja ih trebaju, i nisu u mogućnosti samostalno funkcionisati. Nedopustivo je da nana od 75 godina sjedi sa unučetom u klupi i "glumi" asistenta, statistu u ovom horor filmu.

9. HITNO osigurati prostorne kapacitete za organizacije koje rade sa djecom i porodicama, a njihovi trenutni kapaciteti su nedostatni ili ne zadovoljavaju minimalne uvjete za rad, odnosno smještaj istih.

10. U narednih pola godine izaći sa sprovodivom sistemskom strategijom za djecu sa poteškoćama, a u suradnji sa strukom, te NVO koji su sve ove mjesece i godine radili vaš posao!

Rok za sve navedeno je 15. juli i ukoliko Vlada i Skupština ne reaguju, mi na žalost nemamo druge opcije, nego li doći zajedno sa djecom i sugrađanima na proteste, te tražiti naša prava na ulici, stoji u zahtjevu/ultimatumu roditelja djece sa poteškoćama u razvoju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.