open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Slavko Milovanović oslobođen optužbe za zločin protiv čovječnosti kod Srebrenice
Prvostepenom presudom Suda BiH od 27. februara optuženi Slavko Milovanović oslobođen je optužbe da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti, počinjen u selu Rešagići kod Srebrenice
15.11.2019. u 10:34
get url
text

Slavko Milovanović oslobođen je, pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine, optužbe za zločin protiv čovječnosti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine naveli su da "ne mogu komentarisati, jer je presuda pravomoćna".  Petko Pavlović, advokat Milovanovića, kazao je da su zadovoljni presudom.  Podsjetio je da je na kraju prvostepenog postupka donesena oslobađajuća presuda. 

-Tužilaštvo je uložilo žalbu iz određenih razloga. Žalba je uvažena, presuda je ukinuta tako da je održan pretres. Nakon pretresa pred Apelacionim vijećem, danas je ponovo objavljena oslobađajuća presuda. Optuženi i ja smo zadovoljni takvim ishodom jer smatramo da je to sasvim realno u odnosu na dokaze koji su izvedeni u predmetu - pojasnio je Pavlović.

Kako je kazao, tužilac je iznosio dokaze koji su, prema stavu odbrane, ali i Suda, uglavnom "bili nerelevantni". 

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je početkom oktobra rješenje u predmetu Slavko Milovanović kojim je uvažena žalba Tužilaštva BiH te je presuda Suda BiH od 27. februara ukinuta i određeno je održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 27. februara optuženi Slavko Milovanović oslobođen je optužbe da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti, počinjen u selu Rešagići kod Srebrenice.

Oslobođen je krivnje da je, kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Skelani, 8. maja 1992. u poslijepodnevnim satima, s grupom pripadnika vojnih, paravojnih i policijskih formacija, došao u selo Rešagići te učestvovao u napadu i naredio paljenje kuća, iz kojih su žene i djeca bili primorani izaći, ali je Apelaciono vijeće ukinulo ovu odluku i naložilo novo suđenje.

Na obnovljenom suđenju krajem oktobra Milovanoviću, Apelaciono vijeće je odbilo nove dokazne prijedloge Tužilaštva i odbrane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.