Za nepovjerenje Vladi Kosova glasala su 82 zastupnika, protiv je bilo 32 i jedan uzdržan, a bila je potrebna prosta većina od 120 zastupnika Skupštine ili 61 glas.

Za nepovjerenje vladi glasala je većina poslanika Demokratskog saveza Kosova (LDK), zastupnici opozicinih partija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Socijaldemokratske incijative, Alijanse za novo Kosovo, kao i “Srpska lista” i zastupnici nesrpskih manjinskih zajednica.

Protiv rušenja vlade pored poslanika “Samoopredjeljenja”, glasala je i zastupnica LDK-a Vjosa Osmani, koja je i predsjednica Skupštine, te poslanik LDK-a Haxhi Avdyli.

Arben Gashi, šef zastupničke grupe LDK kazao je da je do ovog zahtjeva došlo zato što premijer Albin Kurti nije ukinuo takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BIH, kako su tražile Sjedinjene Američke Države. Gashi je istakao da su u vrijeme krize zbog koronavirusa premijer i predsjednik izabrali da se bore jedan protiv drugog za nadmoć u ovom malom političkom kosovskom kavezu.

Memli Krasniqi, šef zastupničke grupe opozicione Demokratske partije Kosova (PDK) kazao je da je premijer Kurti za ovaj period u kome je na čelu Vlade podstakao i orkestrirao antiamerički duh, zanemarivanjem američkih preporuka i suprotstavljenim i svađalačkim diskursom prema SAD-u.

S druge strane, premijer Kurti je u svom obraćanju poslanicima rekao da rušenje vlade ima za pozadinu postizanje spremnog sporazuma o razmjeni teritorija sa Srbijom. Ocijenio je da je koalicioni sporazum prekršen kada mu je LDK tražio da ukine takse bez uvođenja reciprociteta.

Tvrdnja da će američke vojne trupe biti povučene sa Kosova nije tačna, naglasio je Kurti, dodavši da se jučer sastao sa komandantom KFOR-a koji mu je rekao da ne postoji nikakav zahtjev za povlačenje američkih trupa.

U raspravi se čulo mnogo međusobnih optužbi zastupnia, posebno između “Samoopredjeljenja” i LDK-a.

Podsjetimo, premijer Kurti je ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Agima Veliua iz LDK-a smijenio priije sedam dana zbog izjava da podržava proglašenje vanrednog stanja, suprotno stavu vlade, kao i zbog širenja panike među građanima izjavom da se broj zaraženih koronavirusom povećava iz sata u sat.

Koalicija izmedju “Samoopredjeljenja” i LDK-a postignuta je tri mjeseca nakon prevremenih izbora održanih 6. oktobra.

U skladu sa mjerama protiv širenja koronavirusa zastupnici su danas sjedili udaljeni na razmaku od minimum 1,5 metar i nosili su zaštitne maske i rukavice. Na ulazu u Skupštinu svakom zastupniku je mjerena tjelesna temperatura.

Zbog neadekvatnih uvjeta u plenarnoj sali, medijima danas nije dozvoljeno da prate sjednicu, ali je ona prenošena uživo na javnom servisu RTK i na YouTube kanalu.