open-navfaktor-logo
search
Dužnička kriza
"Spreča" dodatno zavrće ventil: Lukavčani polako ostaju bez vode
Dug GIKIL-a prema "Spreči" prelazi iznos od 1,1 milion maraka i iz ove firme naglasili su da je današnji dan rok za izmirenje duga, u protivnom slijedi obustava isporuke vode
02.11.2018. u 12:48
get url
text
get url
text

Javno preduzeće "Spreča" već je smanjilo isporuku vode za GIKIL, a smanjenje će biti nastavljeno do potpune obustave isporuke ili dok ne bude izmiren dug. Obustava vode za GIKIL, pored problema u proizvodnji, problem je i za građane Lukavca, koji se vodom snabdijevaju upravo iz GIKIL-a.

Dug GIKIL-a prema "Spreči" prelazi iznos od 1,1 milion maraka i iz ove firme naglasili su da je današnji dan rok za izmirenje duga, u protivnom slijedi obustava isporuke vode.

- Mi smo već smanjili isporuku za 40 posto, a do danas nam nije uplaćeno ništa. Danas ćemo postupiti po planu aktivnosti i dodatno smanjiti isporuku. To ćemo nastaviti do potpune obustave ili izmirenja duga - kaže direktor "Spreče" Suad Hasanović.

Nakon što je "Spreča" zatražila od GIKIL-a da plati dug, lukavačka kompanija napravila je isti potez prema Javnom preduzeću "Rad", koje kupuje vodu od GIKIL-a i isporučuje ga Lukavčanima. Direktor GIKIL-a javno je rekao da će sav novac koji dobiju od "rada" prebaciti na račun "Spreče".

- Samo za ovu godinu GIKIL nam duguje 496 hiljada. Oni tvrde da tekuću godinu plaćaju, ali to nije tačno. Oni su vršili neke uplate, ali nisu navodili za koji period se one odnose, a u tom slučaju mi naplaćujemo najstarija potraživanja - pojašnjava Hasanović.

U GIKIL-u tvrde da im "Rad" duguje tri miliona KM, ali direktor te firme osporava taj iznos i kaže da se radi o iznosu od 1,7 miliona KM, ali da je i polovina toga sporna.

- GIKIL je iskoristio ovu situaciju i svoj dug prema "Spreči" vezao za nas. Mi preuzimamo samo 20 posto vode koju GIKIL dobija od "Spreče", dok ostalih 80 posto GIKIL koristi u proizvodnji. Također, oni plaćaju "Spreči" peterostruko nižu cijenu vode u odnosu na cijenu po kojoj mi kupujemo - kaže direktor "Rada" Nehrudin Osmanović.

Dodaje i da GIKIL nezakonito šalje "Radu" fakture i za bunarsku vodu, a da pri tome nemaju koncesiju za njeno korištenje. Dodaje da je stvarni dug "Rada" prema GIKIL-u nešto više od 1,7 milona maraka, a da je pola tog iznosa bunarska voda za koju smatraju da se ne može naplaćivati.

GIKIL i "Rad" najavili su da će naredne sedmice napraviti sporazum o izmirenju dugovanja. Hoće li neka konkretna uplata zaustaviti prestanak vodosnabdijevanja Lukavca, niko još  ne zna. Sigurno je da vrijeme istječe jer "Spreča" polako zavrće ventil.

- Mi s vodosnabdijevanjem Lukavca i preduzećem "Rad" nemamo nikave veze. Oni imaju odnos s GIKIL-om, od kojeg mi tražimo naš novac - poručio je direktor "Spreče" Suad Hasanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.