Navodno se proizvođač iz Kine na ovaj korak odlučio nakon što su The New York Times i Associated Press prenijeli informacije koje je na svojoj zvaničnoj web-stranici objavilo Tužilaštvo BiH o tome da su respiratori neupotrebljivi, kao i da proces nabavke ima elemente kriminalnih radnji.

VEZANI TEKST - Pročitajte cijeli odgovor Instituta za mjeriteljstvo BiH o 100 respiratora koje je uvezla Srebrena malina

Kako piše Hayat, štete koje su na ovaj način pričinjene međunarodnim akterima u pogledu njihove reputacije mjere milionima eura, te advokatski timovi zbog svega spremaju tužbe u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Proizvođač respiratora Beijing Aerospace Changfeng u gotovo 100-postotnom je vlasništvu države Kine.

Obje firme, i proizvođač i prodavač, uredno su registrovane i imaju licence za proizvodnju i prodaju medicinske opreme, a proizvođač posjeduje i brojne certifikate za poslovanje unutar Evropske unije, navodi ovaj medij.

Podsjetimo, nabavku respiratora iz Kine istražuje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, koje je još za vrijeme predistražnih radnji izvijestilo javnost da je "vještačenjem utvrđeno da su nabavljeni respiratori neupotrebljivi u jedinicama intenzivne njege".

VEZANI TEKST - Nema prepreka da se respiratori nabavljeni preko FUCZ-a podijele bolnicama, ali...

Kasnije je, međutim, utvrđeno da vještačenje nije radio ovlašteni sudski vještak, dok je Institut za mjeriteljstvo BiH dao mišljenje s rezervom.

Zvanično još nije poznato o kakvim respiratorima se radi, a to će se utvrditi nakon što oni budu raspoređeni po medicinskim ustanovama, nakon čega će ih u funkciju staviti ovlaštena laboratorija.

Tek tada bi konačnu ocjenu trebao dati Institut za mjeriteljstvo BiH.