Specijalni tužilac Saša Čađenović rekao je da su u četvrtak uhapšena dvojica osumnjičenih za planiranje ubistva, a da su ostali članovi kriminalne organizacije otprije u zatvoru. Za atentat im je bilo ponuđeno 150.000 eura, rekli su tužioci.

Ista grupa osumnjičena je i za pokušaj ubistva 2018. kada je Lakić ranjena u nogu.

- Motiv je sprečavanje novinarke Olivere Lakić da istražuje kriminalne organizacije na teritoriju Crne Gore i njihove veze s kriminalnim grupama iz regije - rekao je Čađenović.

Novinarska udruženja ranije su zatražila od crnogorskih vlasti da zaštite Oliveru Lakić. Donedavno novinarka dnevnog lista Vijesti, ona je prvi put napadnuta udarcima u glavu u martu 2012. ispred ulaza zgrade u kojoj je živjela u Podgorici, a u maju 2018. je na istom mjestu ranjena iz vatrenog oružja.

Prije toga je dobivala prijetnje zbog serije tekstova o nelegalnoj proizvodnji i krijumčarenju cigareta u tvornici "Tara“ u Mojkovcu i skladištu u predgrađu Podgorice te povezanosti tih aktivnosti s crnogorskom policijom i sigurnosnim službama.

Prošle godine je State Department dodijelio Oliveri Lakić međunarodnu nagradu za hrabre žene (International Women of Courage Award), koju joj je uručila supruga američkog predsjednika Malanija Trump, prenosi Hina.