open-navfaktor-logo
search
Saradnja
Srbija predala Izraelu arhivsku građu o progonu i stradanju Židova u NDH
Srbijanski ministar obrane Nebojša Stefanović uručio je u ponedjeljak veleposlaniku Izraela u Srbiji Jahelu Vilanu arhivsku građu vezanu uz progon i stradanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) tijekom Drugog svjetskog rata.
07.02.2022. u 19:33
get url
text

Digitalne kopije više od 162.000 stranica arhivske građe o progonu i stradanju Židova u NDH koje je Vojni arhiv prikupio služi dokumentiranju i očuvanju sjećanja na žrtve fašizma, kako nove generacije ne bi zaboravile što se dogodilo, ali i kako bi se spriječili sramni pokušaji relativizacije zločina počinjenih tijekom Drugog svjetskog rata, kazao je Stefanović.

Istaknuo je kako je suradnja Vojnog arhiva i Memorijalnog centra Holokausta "Yad Vashem" veoma značajna te kako  "doprinosi jačanju odnosa između dviju zemalja, koji se zasnivaju na povijesnoj bliskosti srpskog i židovskog naroda koji su dijelili i sudbinu strahovitog stradanja tijekom Drugog svjetskog rata".

Vilan je kazao kako je važno da se povijesne činjenice sačuvaju od zaborava i da se ne dozvoli njihova revizija, kako se zločini ne bi ponovili, objavilo je srbijansko Ministarstvo obrane na svojoj službenoj web stranici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.