open-navfaktor-logo
search
Za vojsku i policiju
Srbija proizvodi novo borbeno vozilo, "kurjak" će, tvrde, biti bez premca u svijetu
Zamišljen kao izvidjačko, komandno ili borbeno amfibijsko vojno i policijsko vozilo, moći će da "preskoči" rov širine 1,5 m, vertikalnu prepreku visoku 60 cm i uzdužni nagib od 70 stepeni, a na kopnu može da se kreće brzinom od 115 km/h
18.08.2019. u 09:32
get url
text
Borbeno vozilo kurjak
Borbeno vozilo kurjak

Kompanija namjenske industrije "Srboauto" iz Ostružnice kod Beograda privodi kraju radove na razvoju višenamjenskog borbenog vozila "kurjak".

To će biti jedno od najsavremenijih i najbolje opremljenih višenamjenskih vozila u svijetu, prenosi b92, pozivajući se na pisanje "Večernjih novosti".

Navodi se da će "kurjak" imati tenkovski oklop, da ga nivo protivoklopne i protivminske zaštite izjednačava s tenkom T-84, da će imati top kalibra 30 milimetara, kao i da će imati veliku prohodnost i amfibijske mogućnosti, jer će moći da plovi brzinom od 10 kilometara na čas.

- Sveukupno, performanse "kurjaka" za trećinu su bolje od svih konkurenata u sijvetu", kažu u "Srboautu", navodeći da se ovo vozilo radi u saradnji sa čuvenom kompanijom "ADG mobiliti" iz Južne Afrike. Dodaju da je 90 odsto posla završeno i da će najkasnije za 16 mjeseci biti napravljeni prvi primjerci.

"Kurjak" zamišljen kao izvidjačko, komandno ili borbeno amfibijsko vojno i policijsko vozilo,a prevozit će osam vojnika. Pogon šest puta šest i nezavisno vješanje omogućavaju mu prohodnost na svim terenima. Kako navodi b92, moći će da "preskoči" rov širine 1,5 metara, vertikalnu prepreku visoku 60 centimetra i uzdužni nagib od 70 stepeni, a na kopnu može da se kreće brzinom od 115 km/h.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.