open-navfaktor-logo
search
Epidemiološki rizik
Srpska crkva ne odustaje od pričešća kašičicom ni za ovaj Vaskrs
Iz Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa uoči uskršnjih i prvomajskih praznika poručuju da žele da izbjegnu scenario koji se desio u februaru tokom praznika Dan državnosti, kada je u Srbiji bila pogoršana epidemiološka situacija.
01.05.2021. u 09:06
get url
text

Međutim, tokom vaskršnjih praznika se očekuje povećan broj vjernika u hramovima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na liturgijama, kao i pričešćivanja – obred prilikom koga vjernici dijele istu kašičicu.

Ove godine se poklapaju Međunarodni praznik rada i Vaskrs koji pravoslavni vjernici obilježavaju po julijanskom kalendaru 2. maja.

Srpska pravoslavna crkva se još nije javno oglasila sa uputstvom za ponašanje sveštenstva i vjernika u hramovima. Na sajtu te crkve, koja je u Srbiji većinska, objavljen je i raspored liturgija širom Srbije. U njemu se ne poziva na poštovanje mjera.

RSE se obratio SPC-u sa upitom kako će biti organizovane službe u crkvama tokom Uskrsa, da li je ograničen broj vjernika koji mogu da prisustvuju liturgijama, te kako će se obavljati pričešće. Međutim, do zaključenja teksta odgovor nisu dobili.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije naveo je, u Uskršnjoj poslanici, da njene "misli i molitve lete svih ovih dana ka svima bolesnima", a naročito ka inficiranima korona virusom, kao i ka svim ljekarima i medicinskom osoblju.

- Poštujući preporuke medicine, sami sebe, i jedni druge, i sav život svoj Hristu Bogu predajemo - naveo je patrijarh Porfirije.

Jedna kašičica

Ljubomir Ranković, glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće i radija Glas crkve šabačke eparhije rekao je za RSE da crkva i sveštenstvo preporučuju vjernicima da se najstrožije pridržavaju mjera koje propisuju medicina i Krizni štab – nošenje maski, potrebna distanca, održavanje higijene ruku, vakcinacija.

- Mi u našoj eparhiji savjetujemo da sveštenici pošto nije hladno vrijeme, kada se popuni crkva u skladu sa epidemiološkim mjerama, vjernicima savjetuju da stoje ispred crkve - naveo je Ranković.

- Stajati napolju je isto što i stajati u hramu, pogotovo u crkvenoj porti, to je naša preporuka - dodao je.

Srpska pravoslavna crkva, međutim, ne odstupa od pričešćivanja.

- To je dvomilenijumska praksa crkve. Nema druge mogućnosti pričešćivanja u pravoslavnoj crkvi osim kašičicom ili da se ne pričešćuje. Ovi vjernici koji dolaze i koji se pričešćuju svake nedjelje, niko do sada od njih nije dobio koronu - tvrdi Ranković.

Kakve su poruke nadležnih?

Nakon sjednice Kriznog štaba na kojoj je 28. aprila procenjivana epidemiološka situacija pred praznične događaje, Branislav Tiodorović, član ovog štaba i epidemiolog izjavio je da se ne može govoriti o popuštanju epidemioloških mjera. On je naveo da se o popuštanju mjera može govoriti tek kada broj novozaraženih bude opao.

U Srbiji je, prema podacima Ministarstva zdravlja 29. aprila registrovano 2.007 novooboljelih, a 25 osoba je preminulo.

- Želimo da izbjegnemo onaj scenario koji se desio za Sretenje, kad smo imali lijepo vrijeme i nepoštovanje mjera, što nas je dovelo do pogoršanja situacije. Možemo ga izbjeći ako se ponašamo odgovorno, da proslavimo velike praznike, ali i poštujemo mjere - poručio je Tiodorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.