open-navfaktor-logo
search
Sporan prijedlog
Šta bi uvođenje vanrednog stanja u RS-u značilo za Bošnjake: "Za nas bi to bila katastrofa"
Narodna skupština RS-a je izglasala odluku o uvođenju vanrednog stanja u tom bh. entitetu zbog pandemije koronavirusa, ali da bi ono stupilo na snagu, potrebna je i podrška Vijeća naroda RS-a, koje ima rok do 4. aprila da se izjasni po tom pitanju.
30.03.2020. u 15:23
get url
text
get url
text

Dopredsjedavajući Vijeća naroda Mihnet Okić smatra da sve ide u tom pravcu da će Klub bošnjačkog naroda, kojem on pripada, pokrenuti vitalni nacionalni interes po ovom pitanju.

- Mi, Bošnjaci, smo u ovom manjem bh. entitetu već duže vrijeme u vanrednom stanju. Ne znamo šta bi nam to donijelo, kakvu neizvjesnost. Naši zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a su tražili garancije, da nam se omogući sigurno kretanje, da se ne dozvole punktovi na entitetskim linijama, dostava humanitarne pomoći, pomoći za zdravstvo i nismo dobili uvjeravanja, odnosno nisu uopće imali razumijevanja za te stvari. Klub će vjerovatno donijeti odluku o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa – kazao je Okić za Faktor.

Ukoliko se Bošnjaci pozovu na veto, odluka o proglašenju vanrednog stanja ide na usaglašavanje na Zajedničku komisiju Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a. Ukoliko se ni tu ne postigne dogovor, o vetu će odlučivati Ustavni sud RS-a.

Zastupnici Kluba "Zajedno za BiH" u Narodnoj skupštini RS-a su zatražili garancije za slobodan prelazak entitetske linije u periodu trajanja vanrednog stanja. Taj prijedlog je odbijen, zbog čega su bošnjački zastupnici odbili podržati uvođenje vanrednog stanja. Uvođenje vanrednog stanja bez tih garancija bi, ocjenjuje Okić, dovelo do katastrofe, naročito po povratnike u entitet RS.

- Za više od pola povratnika brigu o zdravstvu vodi FBiH i oni se liječe u FBiH. Zamislite da u ovakvom stanju, u kritičnom stanju za liječenje, da ne mogu ljudi preći i da se liječe. Vidimo kakvo je ovdje stanje u zdravstvu, kukaju na sve strane i nema osnovnih sredstava da se funkcionira. Isti je slučaj sa nizom drugih važnih životnih pitanja, što bi dovelo do opasnog stanja – smatra Okić, te dodaje:

- Mi smo ovih dana, uz pomoć federalnih vlasti, pokušavali povratnicima pomoći da zasiju veće površine zemljišta. Nama ta pomoć treba dolaziti iz FBiH. Ovdje u entitetu RS mi tu pomoć nemamo, ona nije budžetom planirana, pa ni za mnogo važnije stvari.

Uvođenje vanrednog stanja bi u praksi značilo da predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović ima pravo donositi odluke i zakone koje u normalnim okolnostima donosi Narodna skupština RS-a. Objašnjenje o tome koje mjere bi poduzeli, a koje traže urgentno djelovanje zaobilaženjem Narodne skupštine RS-a, predlagači nisu ponudili. Ta činjenica budi sumnju u postojanje drugačijih namjera i pokušaja zloupotrebe vanrednog stanja.

- Samo dragi Bog zna šta bi oni radili uvođenjem vanrednog stanja. Kada uzmemo u obzir činjenicu da nas, koji smo funkcioneri, ne pozivaju na sjednice, razgovore i dogovore da bi se izašlo iz svega ovoga, onda je suvišno o tome i pričati – smatra Okić.

Zbog odbijanja prijedloga Kluba "Zajedno za BiH" je reagirala i Stranka demokratske akcije (SDA), iz koje su poručili da neprihvatanje tog prijedloga budi sumnju u namjere vlasti entiteta RS.

- S obzirom na ranije najave mogućeg uspostavljanja kontrolnih punktova MUP-a RS-a na međuentitetskoj liniji, kao i skandalozne najave ministra zdravstva Alena Šeranića da će deportovati građane iz FBiH, odbacivanje navedenih zaključaka predstavlja vrlo opasnu poruku vlasti RS-a – saopćeno je iz SDA.

Izostanak objašnjenja je potaknuo i predstavnike ostatka opozicije u Narodnoj skupštini RS-a da ne podrže odluku o uvođenju vanrednog stanja. S druge strane, predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović, koja bi uvođenjem vanrednog stanja dobila i ovlasti Narodne skupštine RS-a, tvrdi da se ne radi o bilo kakvom obliku gušenja demokratije, već da je cilj, kako je kazala, lakše provođenje odluka koje se odnose na pomoć privredi, obrazovanju i zdravstvu.

- Ja se nadam da će ovo biti jedno privremeno stanje koje će trajati nekoliko sedmica, eventualno nekoliko mjeseci – poručila je Cvijanović.

Ukoliko znaju da će uvođenje vanrednog stanja doprinijeti efikasnosti u donošenju u provođenju potrebnih odluka, zanimljivo je da predlagači, predvođeni Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), nisu bili u stanju obrazložiti koje su to odluke, odnosno zakoni koje će u takvim okolnostima donijeti ili izmijeniti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.